Ko smo se pogovarjali o različnih obletnicah v letošnjem letu, smo ugotovili, da je letošnje leto tudi Plečnikovo leto.

ZAKAJ?

Ker v letu 2017 obeležujemo dve obletnici: 60. obletnico Plečnikove smrti (umrl je 7. 1. 1957) in 145-letnico njegovega rojstva (rodil se je 23. 1. 1872).

KDO JE BIL JOŽE PLEČNIK?

Eden najpomembnejših slovenskih arhitektov, ki je ustvarjal na prelomu  in v prvi polovici 20. stoletja, in redni profesor za arhitekturo na ljubljanski univerzi.

 

Minljiv si, le tvoja dela so tvoj spomin. Jože Plečnik plecnik.info

KJE JE DELOVAL?

V Ljubljani, na Dunaju in v Pragi.

 

VESTE, KJE POTEKA PLEČNIKOVA POT?

Začnite na Kongresnem trgu, pojdite prek Vegove ulice na Trg francoske revolucije, kjer se ustavite pri poletnem gledališču Križanke. Pot nadaljujte mimo Zoisovega grabna do Rimskega zidu na Mirju, ki je ostanek obzidja antične Emone, ki ga je Plečnik prenovil na svojevrsten način.

Prek Trnovskega mostu nadaljujte do Plečnikovega Trnovskega pristana, kjer malo počivajte in uživajte na obrežju reke Ljubljanice. Levstikov trg s Šentjakobsko cerkvijo vas že čaka, od tu se sprehodite prek Gornjega trga do Grajskega griča in od tam mimo Čevljarskega mosta do slavnega Tromostovja.

Tam vas bodo vonji in živež povabili na Plečnikove tržnice in do Slovenskega turističnega informacijskega centra (STIC), kjer nasproti nje stoji še ena mojstrovina – poslovno-stanovanjski objekt Peglezen.

http://siol.net/trendi/odkrivaj-slovenijo/plecnikova-pot-po-ljubljani-352985

Letos se bo tako zgodilo veliko zanimivih dogodkov (nekaj pa se jih je že) Plečniku v spomin; razstave, izdaje knjig in drugi dogodki.

Dogajanje lahko spremljate v različnih medijih, tudi na spletu seveda.

Viri:

http://www.mgml.si/plecnikova-hisa-503/dogodki-in-novice-517/novice-1309/leto-2017-v-plecnikovi-hisi-v-znamenju-plecnikovega-leta/

http://siol.net/trendi/odkrivaj-slovenijo/plecnikova-pot-po-ljubljani-352985

plecnik.info

 

Andreja Čušin Gostiša
marec 2017