V Sloveniji, zamejstvu in povsod po svetu, kjer živijo naši rojaki, so se 8. februarja odvijale številne slovesnosti v počastitev slovenskega kulturnega praznika. Tudi mi smo se na našem kulturnem dnevu z naslovom Prešernovanje z učenci pogovarjali o pomenu kulture ter spoznavali življenje in pesmi našega velikega pesnika Franceta Prešerna. Razmišljali smo, kaj nam kultura pomeni. Ugotavljali smo, da je pomembni del kulture tudi knjiga. Učenci so bili navdušeni nad predlogom, da jo sami oblikujejo.

Za oblikovanje knjige smo potrebovali papir, škarje, šivanko, prejico, obtežilnik in šilo. Vsi učenci so že imeli izkušnje z rezanjem papirja, ne pa s šivanjem. A so se tudi tega naučili.

Nastale so lične knjižice. Vsaka knjiga je dobila svojo zgodbo.

 

Bor iz 4. razreda je v knjigo napisal pregovore o februarju – svečanu. Pomen besede svečan pa je prikazal tudi na naslovnici.

Tretješolka bo svojo knjižico poklonila sestri za rojstni dan.

 

Lana iz 4. razreda je v knjigo nalepila Prešernovo pesem, ki jo bo recitirala v šoli.

Lana iz 6. razreda je napisala zgodbo o prijateljstvu.

 

Nekoč je na visokem hribu živel snežak po imenu Snežko. Bil je čisto sam in že od nekdaj si je želel spoznati nekoga, ki bi bil njegov najboljši prijatelj. Nekega dne je mimo njega priskakljala veverica. Vprašal jo je, če bi želela biti njegova najboljša prijateljica. Odvrnila mu je, da nihče ne bi želel nikoli imeti za najboljšega prijatelja snežaka. In odskakljala je stran. Snežko je bil zelo žalosten. Proti večeru pa se je k njemu zatekel ptiček brez doma. Snežko se ga je zelo razveselil. Postala sta najboljša prijatelja.

Lana, 6. razred

 

Minca Gale
februar 2017