Naši predniki so bili tesno povezani z zemljo in dogajanjem na njej v vseh letnih časih. Zato so imena mesecev slikovito poimenovali po dogajanju v naravi. Januar so poimenovali prosinec. Sredi zime, ko je vedno primanjkovalo hrane, je bilo v prosincu treba prositi za proso, saj je bila prosena kaša najpomembnejša vsakdanja hrana kmetove družine.

Letošnji prosinec je bil zelo hladen. Prevladovale so nizke temperature. Sneg in led sta učencem ponujala številne možnosti za športne dejavnosti. V veselje jim je bilo oblikovanje snežakov. Ustvarjali so jih tudi pri pouku, a ne iz snega.

.

Nina iz 2. razreda je oblikovala družino snežakov v različnih tehnikah.

Nina iz 2. razreda je oblikovala družino snežakov v različnih tehnikah.

.

    

Učencem se ni bilo težko vživeti v vlogo snežaka. Mila nam je predstavila svojo zgodbo, zapisano v nadaljevanju.

 

Prvi dan v podobi snežaka

Ko sem nekega dne pokril zemljo v obliki snega, so iz hiše pritekli vsi veseli in nasmejani otroci. Začeli so me oblikovati v kepe. Na tla so najprej položili največjo kepo. Nanjo so postavili malo manjšo in na vrh najmanjšo kepo. Potreboval sem še roke, oči, usta in nos. Deklica Pika je domov skočila po staro metlo, ki je njena mama ni več potrebovala. Vzela je še lonec s pikami, v katerem je njena babica včasih kuhala marmelado. Stekla je nazaj na sneg k svojim prijateljem. Tudi Jure je šel domov v shrambo, kjer so hranili ozimnico. Iz nje je vzel veliko korenje. Ana Marija je na poti pobrala velike in majhne kamenčke za oči in usta. Otroci so ugotovili, da potrebujem še roke. Naredili so dve manjši kepi in jih pritrdili na moje okroglo telo. V roke so mi potisnili metlo, na glavo poveznili lonec, za oči in usta so mi dali kamenčke, za nos pa so uporabili veliko korenje. Postal sem popoln snežak.
Zmračilo se je in otroci so morali domov. Na nebu je kot biser zasijala luna. Bilo je prečudovito.
To je bila najlepša noč v mojem življenju.

Mila, 5. razred

Mila (5. razred) in Izabella (4. razred) sta naslikali snežaka na temno podlago s temperami in ju poimenovali Dva prijatelja.

Mila (5. razred) in Izabella (4. razred) sta naslikali snežaka na temno podlago s temperami in ju poimenovali Dva prijatelja.

 

Minca Gale
januar 2017