Tudi Zemlja ima svoj praznik – DAN ZEMLJE. Praznujemo ga 22. aprila, mi pa smo tej temi namenili veliko pozornosti tudi v mesecu maju.

Dnevi postajajo vse daljši in toplejši, vrnile so se ptice selivke, oglasila se je kukavica, zacvetele in zadišale so šmarnice, travniki postajajo vse bolj živopisni. Vse to nas vabi k občudovanju narave.

Nismo pa le opazovalci njenih lepot, ampak tudi soustvarjalci.
Semenarna Ljubljana nam je poklonila različna semena, da smo se lahko učili sajenja in sejanja rastlin. Učenci so si v lončke posejali semena različnih cvetlic, s katerimi bodo polepšali svoje domove.

JeziMaj01

Nekateri učenci so vrečke s semeni odnesli domov in jih bodo posejali na domačem vrtu.

 

Urban iz 3. razreda pa nam je povedal, da že dalj časa goji svoje kaktuse. Napisal je tudi, kako zanje skrbi.

MOJI KAKTUSI

Imam štiri različne kaktuse. Vsi so zelo lepi. Zanje lepo in pravilno skrbim. Ko sem jih dobil, sem jih postavil na okensko polico, da imajo svetlobo. Zalivam jih vsakega petindvajsetega v mesecu. Pri kaktusih mi ni všeč, da me bodejo.

JeziMaj02

Cvetoči kaktus.

 

Z učenci smo se pogovarjali tudi o tem, kaj lahko storimo, da ohranimo čist planet in preprečimo nadaljnje onesnaževanje. Manca je predstavila svoje razmišljanje.

 

ZEMLJA – NAŠ DOM

Zemlja je naš skupni dom. Mislim, da je nesprejemljivo, da jo vsak dan bolj onesnažujemo in s tem tudi uničujemo, čeprav se tega ne zavedamo. Odpadki, velike tovarne in izpušni plini so glavni dejavniki, ki vplivajo na onesnaževanje okolja. Seveda ne moremo kar zaustaviti okolju neprijaznih tovarn, prepovedati prometa ali pa kupovanja v plastičnih vrečkah. Lahko pa to plastično vrečko večkrat uporabimo in tako že prispevamo k lepšemu okolju. Če ne moremo storiti velikih stvari, pa pojdimo korak za korakom in začnimo pri sebi in z majhnimi stvarmi. Koliko časa ti vzame, če namesto da bi vse odpadke vrgel v isti koš, jih ločiš? Te kaj stane, če plastično vrečko uporabiš večkrat? Ti bo škodilo, če greš kam s kolesom ali rolerji in ne z avtomobilom? Ne. In zakaj potem tega ne počnemo? Ker nam ni mar. Ni nam dovolj mar za našo Zemljo, za naš dom, ki umira. Toda meni ni vseeno. Ni mi težko sesti na kolo in se odpeljati k babici, ki živi 3 kilometre proč. Ni mi težko oditi na ekološki otok, ki stoji sredi vasi. In tudi vam ne bi smelo biti vseeno za našo ljubo Zemljo. Tudi z varčevanjem lahko pripomoreš k boljšemu okolju. Ne verjameš? Pomisli, da bi vsak varčeval z elektriko in bi se je porabilo veliko manj, zato bi bilo manj elektrarn, ki onesnažujejo okolje. Manj elektrarn, čistejše okolje. Pa še veliko drugih stvari lahko naredimo, da ohranimo naš planet. Varčujmo, ločujmo in skrbimo za okolje, da bodo tudi prihodnje generacije dobile takšnega, kot smo ga mi! Ali pa celo lepšega.
Manca, 8. razred

JeziMaj03

Žiga iz 2. razreda nam je predstavil čiščenje našega planeta.

JeziMaj04

V čistem okolju so tudi živali bolj zadovoljne, kot je tale zajček, ki ga je narisal Nace iz 5. razreda.

Minca Gale