Že konec meseca novembra se je Mojca Rogina Smith, ki je bila dolga leta učiteljica na nevrološkem oddelku, uradno se sedaj oddelek imenuje Klinični oddelek za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo, odločila, da poskusi živeti še na en drug način – kot upokojena učiteljica in Mojčin oddelek je tako ostal brez Mojce.

Mojčin oddelek? Mojca je bila namreč dobrih dvajset let šolska duša nevrološkega oddelka, bi se lahko reklo. Začela je na stari Pediatrični kliniki, v C-pritličju. Takrat sta v C-pritličju bivala kar dva oddelka, skupaj z nevrološkim tudi onkološki oddelek. Otroci z obeh oddelkov so s svojima bolnišničima učiteljicama preživljali šolske popoldneve v t.i. Klubu, prav tako v pritličju Pediatrične klinike. Vsako popoldne, od 15. do 16. ure, je bil klub prepoln otrok, kljub bolezni, in tudi po zaslugi učiteljice Mojce, vedoželjnih in ustvarjalnih otrok in mladostnikov.

Mojca je že od vsega začetka vzela nevrološki oddelek za svojega. Za svoje učence in učenke se je vedno borila kot levinja, tako na njihovih šolah kot tudi v naši bolnišnični šoli. Iz srca in popolnoma predano je za svoj oddelek, za svoje žogice nogice navijala vsako leto na bolnišničnih olimpijskih igrah. Prav na njeno pobudo smo na naših igrah uvedli tudi pokal Fair play za tiste mlade olimpijce in olimpijke, ki so se še posebej izkazali, a žal premalo za medaljo. Ob selitvi na novo Pediatrično kliniko je Mojca kot levinja ubranila tudi samo maskoto Žogice nogice. Zaželeno je namreč bilo, da bi bila tudi maskota nevrološkega oddelka žival; na vseh ostalih oddelkih je bilo namreč tako. A Mojca se ni dala – in žogice nogice so ostale.

Mojca Rogina Smith

Mojca Rogina Smith

Mojco še danes pokličejo nekdanji učenci in učenke, ki so danes že pravi gospodje in gospe, a v vseh teh letih niso pozabili srčne učiteljice, ki je znala v njihovih težkih, včasih prelomnih življenjskih trenutkih najti prijazno, spodbudno, razumevajočo, čutečo pa tudi odločno besedo, besedo, ki je hkrati potolažila in opogumljala.

Upamo, da bomo znali ohraniti Mojčino plemenito dediščino.