Telovadnica na URI Soča je bila v sredo, 17. aprila 2024, pripravljena na velik športni dogodek – na 30. bolnišnične olimpijske igre.
Učenci Bolnišnične šole na URI Soča in drugošolci OŠ Ledina so skupaj v paru preizkušali svoje gibalne spretnosti in zmožnosti v igrah vožnja s kolesom ali z vozičkom, tobogan bovling (prilagojeno kegljanje) in curling (prilagojen za tekmovanje v dvorani). Vseh olimpijcev skupaj je bilo 47.
Pred začetkom iger so obiskovalci, starši, sorojenci, povabljeni gostje in ostali dobili medalje zahvale, da so se udeležili jubilejnih 30. bolnišničnih olimpijskih iger in da so vseh 30 let s svojim sodelovanjem, spoštovanjem, prijateljstvom, povezanostjo podpirali bolnišnične olimpijske igre.

Častna gostja 30. bolnišničnih olimpijskih iger je bila predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, ki je s slavnostnim govorom odprla jubilejne 30. bolnišnične olimpijske igre.
Sledila je bolnišnična olimpijska himna, ki so jo zapeli učenci 2. a razreda OŠ Ledina pod vodstvom razredničarke Natalije Rožnik.
V imenu vseh tekmovalcev 30. BOI je zaprisegel učenec Bolnišnične šole Urh, fair play prisego pa so izmenično brale učenke Bolnišnične šole in OŠ Ledina – Kaja, Klara in Ema.
Posebna čast, prižig olimpijskega ognja, je tokrat pripadla sedmošolki Bolnišnične šole Nuši in nekdanjemu smučarju tekaču Ivu Čarmanu.

Najprej je bila na vrsti igra vožnja s kolesom ali vozičkom, sledila je igra tobogan bovling, za konec pa so se naši mladi tekmovalci preizkusili v novi igri curling.

Po zaključku vsake igre je sledilo podeljevanje medalj. Ob zaključku tekmovanja pa so vsi tekmovalci, olimpijci, dobili priznanja in medalje zahvale za sodelovanje.
Mlade olimpijce so pri igrah vzpodbujali vrhunski slovenski športniki, ki so bili velika motivacija za mlade tekmovalce: Petra Majdič, Jakov Fak, Neja Filipič, Mateja Pintar Pustovrh, ter vrhunski parašportniki, ki so bili kot osnovnošolci tudi sami tekmovalci na bolnišničnih olimpijskih igrah: Robi Bojanec – parakošarkar, Gal Jakič – parasmučar, Jernej Slivnik – parasmučar in Lena Gabršček – odbojka sede.
Zaključne misli s čestitkami za sodelovanje vsem udeležencem je povzela Janja Zupančič, državna sekretarka na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje.

Donator celostne podobe dogodka je bilo podjetje Span d.o.o. Slovenija. Še posebej se zahvaljujemo ge. Branki Kapš Klemenčič in g. Ivu Rojcu iz podjetja Span za ideje, pomoč in sodelovanje.

Ko sodelujemo, zmagujemo!

Fotografije: Vasja Miloš Jovanović

 

Sabina Andlovic
Tanja Babnik
april 2024