V 2022 nas je popeljal z mrazom in negotovostjo obarvan mesec januar. Veseli smo bili vsakega sončnega žarka, ki nas je zvesto opominjal na svetlejše dni; ti vselej pridejo za temnimi. S svetlobo in senco smo se ukvarjali tudi v okviru umetnine meseca. Sliko Igra senc je v umetniškem slogu op arta naslikala britanska umetnica Bridget Riley.
Svoje raziskovanje optične umetnosti je pričela zgolj z uporabo črne in bele barve.
Kasneje pa je v svoja dela pričela dodajati tudi barve.

Poševni barvni trakovi v intenzivnih odtenkih. Modra, rožnata in oranžna polja z izmeničnim pojavljanjem ustvarjajo občutek svetlobe in sence.

 

Optična umetnost temelji na zakonitostih vidne zaznave in vizualnih iluzijah. Iluzije nastajajo zaradi ritmičnih ponavljanj, barvnih kontrastov in premišljeno načrtovanih linij. Posledično se podobe na slikah navidezno premikajo, utripajo ali ustvarjajo občutek prostora. Dela umetnikov smeri op arta nimajo nič skupnega s podobami narave, temveč ustvarjajo nove abstraktne prostore.
Z neverjetno natančnostjo je izvirno umetnino slikarka naslikala v tehniki olja na platnu.
Pri nas v Bolnišnični šoli smo se te precizne geometrijske kompozicije lotili drugače. Devetošolka Pia je preučila številne možnosti in na koncu izbrala tehniko kolaža. Z natančnimi izračuni, ravnilom in svinčnikom je kompozicijo slike najprej prenesla na velik bel papir. Delo je nadaljevala osmošolka Ana. Dosledno in premišljeno je izbirala koščke barvnega papirja ter jih polagala in lepila na posamezne navpične trakove. Nekje na polovici pa je vajeti prevzela dijakinja Tamara, ki je mozaik barvnih ploskev dokončno zapolnila. Učenka Tjaša je na koncu še vse trakove skupaj zlepila v celoto in naša umetnina je bila končana.

Skupinsko delo štirih umetnic: Pie, Ane, Tamare in Tjaše.

 

Bridget Riley je nekoč dejala: »Moje delo dokonča gledalec.«

Ob pogledu na našo reprodukcijo v svojih mislih tudi vi dokončajte sliko, dodajte vse tisto, kar v tem trenutku pogrešate, in si naslikajte prostor, v katerem vam bo lepo.

Tina Žvab
januar 2022