Mesec oktober prinese s seboj teden, ki bi ga pri nas lahko praznovali kar celo leto, teden otroka. Teden, ko našim najmlajšim namenjamo še posebno pozornost. Na oddelku žogic nogic smo v tem tednu več časa namenili igri, pravljicam, pripovedovanju zgodb v obliki kamišibaja, ustvarjanju in pogovoru. Pogovarjali smo se o skritih željah in sanjah majhnih in tudi nekoliko večjih otrok. V okviru umetnine meseca pa smo se posvečali prav posebnemu motivu, mačkam.

Avtor grafike, japonski umetnik Inagaki Tomoo, je bil velik ljubitelj mačk. Opazoval je njihovo gibanje in različne drže njihovega telesa. Ustvarjal je predvsem v tehniki lesoreza, poleg mačk pa je upodablja tudi tihožitja in pokrajine. Njegove stilizirane oblike in ozadje spominjajo na kubistične slike.

 

Dve mačji podobi v ospredju, tretja pa se skriva v ozadju in prizoru dodaja več globine in napetosti.

 

Barvna paleta Mačk v modrem je omejena na črno-sive odtenke z modrimi poudarki. Kot gledalci smo soočeni z mačjim pogledom, ki ne deluje najbolj prijazno. Slika nam zato vzbuja občutek rahlega nelagodja. Kakor da mačkonom nekaj ni najbolj pogodu.

To posebno vzdušje je že v obliki skice najprej odlično zajela devetošolka Tjaša. Dijakinja Tamara je kompozicijo še nekoliko dodelala in izjemno natančno pričarala slikarsko podobo, ki na las ustreza originalu. Tjaši in Tamari čestitamo za ta čudovit prispevek k našemu skupnemu ustvarjanju.

 

Mislite, da so jih razjezile miške?

 

Japonski pregovor pravi: »Če imaš ob sebi prijatelja, ni nobena pot predolga«. V hladnih mesecih, ki so pred nami, vam želimo, da bi lahko po svojih poteh hodili v družbi dobrih prijateljev, pa naj bodo ti mačji, pasji ali človeški. Tako bo pot lažja, prijetnejša in toplejša.

 

Tina Žvab
oktober 2021