Oktobra smo šolske ure pouka popestrili z dvema dnevoma dejavnosti – naravoslovnim in kulturnim dnem.
Najprej nas je na začetku meseca čakal naravoslovni dan Voda. Spoznavali smo, kje vse najdemo vodo v vesolju in na Zemlji, ter razmišljali o njeni količini. Pogledali smo si spletno stran, ki nam je prikazala, koliko vode dnevno »pojemo« – kar 3496 litrov. Si predstavljate?
Zanimivo razlago, zakaj toliko vode, si lahko pogledate na tej povezavi.

Na naravoslovnem dnevu smo s filmom z mislimi lahko odšli tudi na Kras in spoznavali, kaj vse se tam dogaja z vodo. V nadaljevanju pa so se učenke v zanimivi računalniški igri preizkusile v vlogi arhitektk, gradbink in naravovarstvenic. Gradile so protipoplavne jezove, izbirale mesta za gradnjo naselij in nato opazovale, ali bodo poplave zajele njihova naselja ali ne.

Našega naselja ni poplavilo.

Z učenci smo si pogledali spletne strani, ki nam omogočajo prikaz različnih podatkov. Tako smo na Geopediji ugotavljali, ali so naše hiše poplavno ogrožene. Na koncu pa so se učenke izkazale še kot prave laboratorijske raziskovalke in ob testiranju različnih vzorcev vode s pomočjo indikatorskih lističev ugotavljale njihove značilnosti.
Drugi dan dejavnosti v tem mesecu pa je bil kulturni dan. Na njem smo izvedeli, da naša Bolnišnična šola letos praznuje 70 let svojega obstoja. Kakšna veličastna obletnica, kajne! In takšne dogodke je seveda potrebno tudi praznovati in obeležiti. Prav s tem namenom smo v nadaljevanju kulturnega dne, po tem ko smo spoznali številne znane osebnosti, društva, filme in literarne junake, ki v tem letu prav tako praznujejo 70 let, literarno in likovno ustvarjali na temo 70-letnice.
Nastal je zanimiv domišljijski intervju s Kekcem, v katerem smo izvedeli, da so njegove prostočasne dejavnosti v starejših letih poleg ribarjenja tudi reševanje križank in branje. V mladostnih letih pa se je veliko ukvarjal s športom. V dnevniškem zapisu izpred 70-ih let, z dne, ko so ga odkrili, pa nam je satelit Ananka povedal, da je njegova najpomembnejša naloga, da se dan in noč vrti okrog Jupitra.

Učenke pa so nam s svojimi čudovitimi likovnimi izdelki pokazale, da imajo res številne talente. Tako smo kulturni dan zaključili z občudovanjem njihovih stvaritev.

Maja Kos
oktober 2021