Šolsko leto je bilo polno novih izzivov, ki jih je prinesla pandemija. Kljub vsem naporom so učenci in mladostniki uspešno zaključili rehabilitacijo in vse šolske obveznosti.

Nekateri učenci so bili v času rehabilitacije ves čas na oddelku, skupaj s svojimi starši, in več tednov niso smeli oditi domov, tako da so bili omejeni samo na otroški oddelek. Ekskurzija v Fieso s polno gibanja in svobode, ki jo prinaša morje, je bila zanje še posebej dobrodošla.

Na ekskurzijo smo povabili učence bolnišnične šole, ki so bili v letošnjem šolskem leti dalj časa vključeni na rehabilitacijo in v bolnišnično šolo. Na povabilo se je odzvalo 12 učencev, nekatere od njih so starši pripeljali od doma, saj niso bili več vključeni v rehabilitacijo.
Organizacija ekskurzije je potekala v sodelovanju z zavarovalnico Sava in s projektom Predani korakom, Potapljaškim društvom IADH Adriatic in SUP centrom Tiki Team Zbilje, z URI Soča in OŠ Ledina, bolnišnično šolo.

Ekskurzija jim je ponudila gibalne športne dejavnosti, ki jih v domačem okolju na tako prilagojen način ne moremo izvajati. Ena najbolj priljubljenih dejavnosti je prav gotovo potapljanje. Prve potapljaške izkušnje so izkusili s potapljaškim društvom IAHD Adriatic, ki je specializirano za potapljanje gibalno oviranih oseb (http://www.iahd-adriatic.org/sl/). Z nami je bila štiričlanska ekipa, ki je s sabo prinesla tudi vso opremo za potapljanje.

Kolja se pripravlja na svoj prvi potop.

Nikola je bil navdušen nad profesionalno opremo.

Supanje je ravno tako potekalo prilagojeno. Na treh supih so bili posebni sedeži, ki jih je posebej za nas priredil SUP center Tiki Team iz Zbilj, v sodelovanju z ambasadorjem projekta Male avanture, Marinom Medakom. Tako je bilo mogoče, da so supali vsi udeleženci, ne glede na gibalne zmožnosti.

Supati smo zmogli vsi.

Ta dan je bil poseben za nas vse. Skupaj smo zadihali morski zrak, okušali vonj morja in uživali v svobodi gibanja, ki zadnje čase ni samoumevno, še posebej za gibalno ovirane otroke.

Vsi udeleženci ekskurzije.

Vtisi po ekskurziji
Zaključna ekskurzija v Fieso je bila zanimiva. Morje je bilo toplo, sonce pa vroče. Senčka prijetno hladna za zabavno druženje.
Vozili smo se s supom, na katerem je bil poseben sedež. Supali smo samostojno in bili povsem sproščeni. Rahel veter nam je kuštral lase, morski tok pa tudi ponagajal pri obračanju supa. Nihče ni padel v morje!
Potapljali smo se z jeklenko. Opazovali smo morsko dno in videli nekaj ribic in rakov. Za našo varnost so skrbeli člani društva IADH Atlantic. To je bila za večino nas posebna izkušnja. Razen za Matica, ki se je potapljal že drugič. Za potop smo prejeli priznanje in školjko.
Uživali smo v prostem plavanju in tunkanju. Po slastnih picah smo se utrujeni in ponosni odpeljali proti Ljubljani.
Hvala vsem za čudovit in nepozaben dan!
Sedaj pa vsi veselo počitniškim doživetjem naproti.

Matic, 14 let,
Anea, 14 let

 

Tanja Babnik
Sabina Andlovic
junij 2021