Pust, počitnice, nekaj sončnih dni in povratek v šolske klopi. Februar nam je prinesel veliko lepega. V bolnišnični šoli smo našim učencem dni popestrili s kulturnim in športnim dnem ter s pustnim rajanjem. Ves mesec pa smo v okviru projekta Umetnina meseca na oddelku Žogic nogic proučevali in raziskovali sliko Vrtnice v vazi. Avtor Edouard Manet velja za prvega modernega slikarja in umetnika, ki je slikarstvo pripeljal iz realizma v impresionizem. S svojim načinom dela se je odmaknil od takratnega akademskega slikarstva in povzdignil vsakdanje prizore v pomemben umetniški motiv. Sliko Vrtnice v vazi je umetnik naslikal kot zahvalo ljudem, ki so mu prinesli in podarili rože. Občudoval je krhko lepoto cvetov in jih želel ovekovečiti.

 

Vrtnica je kraljica med rožami in je ena izmed najstarejših poznanih vrst rož.

 

Skice naše umetnine se je najprej lotila šestošolka Hana. Že v lanskem šolskem letu je pri nas ustvarjala in pokazala, kako spretno zna vihteti čopič. Skico je nadgradila z naslikanim ozadjem in podlago osrednjega motiva. Čez nekaj dni je umetnino v delu preučevala sedmošolka Eva. Predlagala je, da cvetove izdelamo iz papirja. Zaključni del barvanja cvetov in slikanja vaze pa je prevzela osmošolka Tjaša.

 

Iz slike kar veje skupna dekliška energija, ki gledalca vsekakor prepriča.

 

Barvitost cvetov že kliče pomlad in vse, kar ta prinaša s seboj.

 

Edouard Manet je nekoč dejal: »Slikam to, kar vidim, in ne tisto, kar bi drugi želeli videti.«  Naj nas ta njegova misel opogumi v lastnem razmišljanju in ne dovolimo drugim, da bi gledali namesto nas.

 

Tina Žvab
februar 2021