Tudi februarja so si naše učenke in dijakinje prosti čas najpogosteje krajšale z branjem.
Zagotovo je bilo branje zanje tokrat še bolj zanimivo in edinstveno doživetje, saj so si izdelale svoje bralne kazalke.

K branju smo tudi vas spodbujali že prejšnji mesec, med drugim tudi s seznamom knjig. Tokrat pa so vam učenke in dijakinje pripravile še kratke predstavitve svojih najljubših knjig. Upamo, da vam bomo na tovrsten način izbiro še nekoliko olajšali, saj vemo, da je na knjižnih policah knjig res veliko.

Mende Nazer in Damiew Lewis: Sužnja
Sužnja je avtobiografija, ki govori o suženjstvu. Je izjemen prikaz temne plati človeštva, ki izkorišča sočloveka in ga ima za manj vrednega. Govori o vseh tegobah in stiskah, ki jih prestaja Mende, ter kako jih odpravimo. Kljub temačnosti teme se zgodba srečno konča, marsikdaj pa ni tako. Knjiga nam odpira vprašanja o enakosti in trgovanju s sužnji.

James Dasher: Labirint
Je fantazijsko-pustolovska knjiga, ki govori o tem, kako okrog trideset mladih fantov poskuša preživeti in pobegniti iz ogromnega labirinta, v katerem so ujeti. Priporočala bi jo, ker ima veliko zanimivih zapletov in je napeto branje vse do konca.

John Green: Lažna mesta
Govori o fantu Quentinu, ki mu je všeč Margo. Neke noči se ta pojavi pred njegovim oknom in se skupaj odpravita v razburljivo noč. Naslednji dan pa Margo izgine in Quentin se s tem ne more sprijazniti, zato se odloči, da jo najde z namigi, ki jih je pustila za sabo.

Andy Weir: Marsovec
Knjiga govori o astronavtu, ki se po nenadni evakuaciji znajde na neposeljenemu planetu. Skozi zgodbo spremljamo njegovo iznajdljivost, vztrajnost in željo po preživetju.

Vinko Möderndorfer: Kit na plaži
Knjiga govori o najstnici Niki, ki je zgovorna, lepa in med sošolci priljubljena. S starši se preseli in zadnji dan osnovne šole konča drugje. Nika pa že dolgo časa varuje skrivnost in si želi, da zanjo ne bi izvedel nihče. Knjigo bi zelo priporočala, ker je zanimiva, hkrati pa tudi poučna. Iz te knjige se lahko veliko naučimo, saj govori o sprejemanju drugačnosti.

Adam Silvera: L’ultimate notte della nostra vita
Knjiga govori o dveh fantih, ki imata samo še en dan življenja. Spoznata se preko aplikacije in se odločita, da bosta skupaj preživela njun zadnji dan.

Devetošolka Tina pa nam je zaupala, da večkrat rada vzame v roke nalivno pero in se preizkusi v pisanju pesmi. Eno izmed teh je delila z nami. Uživajte!

 

ŽELJA
Nekaj je v tebi,
globoko notri skrito,
čutiš nekaj v sebi,
v srcu je zabito.

Nekaj tiho govori,
ti poslušaš glas,
plamen nežen ti gori,
smeji se tvoj obraz.

Tih šepet postaja,
bolj in bolj močan,
kakor pes zalaja,
s srečo obsijan.

Poln glas veselja,
nič več ni zaspan,
to je tiha želja,
ki prišla je na dan.

Tina, 9. razred

Tjaša Zver
februar 2021