Koledar je oznaka za različne načine računanja časa oziroma za razdelitev časa po dnevih, tednih in mesecih. Koledar nam je postal tako domač, da si skoraj ne moremo misliti, da ga nekoč ni bilo. Verjetno je že prazgodovinski človek v starejši kameni dobi znal najti povezavo med zaporednimi menjavami vremenskih pojavov (vročina, mraz, suša, dež, sneg), dogajanjem v živalskem in rastlinskem svetu (zelenitev, cvetenje, zorenje sadežev, odpadanje listja). Tudi ponavljanje astronomskih pojavov je zagotovo opazil (lunine mene, spreminjajoči se položaj sonca na nebu), a koledarja še ni imel.

Prvi poklicni “koledarniki” so bili duhovniki v Babilonu in Egiptu. Preučevali so gibanje Sonca, Lune in drugih nebesnih teles ter sestavili koledarje tako dobro, da so nekateri od njih uporabni še danes.

Naš koledar pa je urejen po vzoru rimskega koledarja, ki ga je leta 46 pred našim štetjem izdelal grški matematik in astronom Sosigen po naročilu takratnega vladarja Julija Cezarja in se zato imenuje julijanski.

(Povzeto po: https://revija.ognjisce.si/iz-vsebine/priloga/5692-zgodba-o-koledarju.)

 

Žogice nogice pridno pripravljamo unikaten koledar že vrsto let. V letošnjem so predstavljene umetnine meseca preteklega šolskega leta, poleg njih pa tudi nekaj posebnih likovnih izdelkov naših učenk in učencev.

Koledarje smo v zahvalo za trud in požrtvovalnost podarili zdravstvenemu osebju našega oddelka. Tisk nam je prijazno omogočila ustanova za otroško nevrologijo.

Če imate možnost, ga lahko natisnete tudi vi in tako omogočite našim umetninam, da zaživijo na steni vašega stanovanja ali delovnega prostora. S klikom na spodnjo sliko ga lahko v celoti prelistate in prenesete.

 

Koledar Bolnišnične šole OŠ Ledina 2021.

 

Želimo Vam, da bi bilo v Vašem koledarju leta 2021 vpisanih in označenih mnogo prijetnih dogodkov, veselih dni in težko pričakovanih srečanj.

 

Tina Žvab
december 2020