Narava se počasi odpravlja k počitku. Drevesa so že odložila svoje liste, rast trave se je umirila in le še redke cvetlice se vztrajno borijo z jutranjim mrazom. V bolnišnični šoli pa kljub temu nadaljujemo našo tematsko serijo slik šopkov. Ti nas bodrijo in razveseljujejo ob kateremkoli letnem času in razmerah. Naša tokratna umetnina ne predstavlja točno določene vrste rož. Na prvi pogled gre le za skupek barvnih ploskev in madežev, če pa pogledamo še enkrat, jih naše oči z lahkoto združijo v podobo razkošnega šopka.

Avtor slike je Črtomir Frelih, čudovit gospod, slovenski slikar in grafik. Poleg umetniške poti ga odlikuje tudi pedagoška. Poučuje študente likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani in daje zgled vsem bodočim učiteljem likovne umetnosti, kaj pomeni biti Učitelj z veliko začetnico.

 

Šopek zapolnjuje prostor formata in ga zavzema v celoti.

 

Učitelji smo poleg učencev v preteklih dneh in tednih na prav posebni preizkušnji. Spremembe so stalnica, zaradi česar je potrebno biti kar se da prilagodljiv. Tudi naša novembrska reprodukcija je nastala na prilagojen način. Nastala je že zadnji šolski dan meseca oktobra, ko je na oddelek prišla Eva. Sedmošolka Eva si je ob tokratni hospitalizaciji delila sobo z nadobudno tretješolko Manco. Jesenske počitnice so bile pred vrati, umetnina meseca oktobra je bila že končana, Eva pa je vztrajala, da bi želela pokukati, katera navdihujoča slika nas bo vodila v novembru. Ob pogledu na izhodiščno sliko sta skupaj z Manco enoglasno zavpili: »Jaaaaaa, to bi izdelali!« In prav zares sta. Zaščitili sta mizo in stene, namešali barve, pripravili valjček in čopiče ter šli v akcijo. Pozorno sta sledili kompoziciji in pričarali svojo različico šopka. Seveda je Eva dodala še nekaj bleščic, ki so postale kar zaščitni znak njenega ustvarjanja.  

 

Šopek naših deklet je odet v nekoliko toplejše tone.

 

Toplina tega žarečega šopka je prinesla iskrico veselja na naš bolniški oddelek. Četudi narava zunaj že skoraj počiva in rož ne moremo nabrati, si lahko tudi vi sami naslikate šopek najljubših rož in tako pričarate veselje sebi in svojim domačim.

 

Tina Žvab
november 2020