Zelo primerno ime za čudovit mesec, ko so travniki v polnem razcvetu. Živopisne barve privabljajo razne žuželke, zato na travnikih vse brenči in cvrči.
Šolarji smo spoznavali imena različnih travniških cvetic in trav. Nekatere imajo prav zabavna imena. Solzice, lisičji rep … Na temo travnika so ustvarjali mali in veliki šolarji.
Osmošolka N. je napisala haiku.

N., 8. razred

Drugošolca in tretješolec so ustvarili čudovite slikarske umetnine in se zelo potrudili, da bi bile upodobljene rastline karseda podobne pravim. Odlično jim je uspelo, poglejte si.

Erazem, 2. razred

Armin, 3. razred

Anja, 2. razred

V mesecu juniju pa kmetje opravijo tudi prvo košnjo. Posušena trava prve košnje za krmo živali se imenuje mrva ali seno. Pomemben je tudi potek košnje. Na travniku svoj dom najdejo številne živali. Med njimi so zajci, ježi, slepci, nekatere (nestrupene) kače, številne žuželke, ptice in druge živali. Ko travnik pokosimo, jim odvzamemo življenjski prostor, lahko tudi domovanje. Zato moramo biti pri košnji še posebej previdni. Kmetje to upoštevajo že stoletja, saj se zavedajo, kako pomembne so vse te živali za življenjsko okolje – travnik.
No, trava je zdaj že pokošena in res omamno diši!

Košnja s koso.

Mojca Topić
junij 2020