Februar je bil mesec zimskih počitnic, mesec pustnih vragolij in mesec ljubezni. Ameriški slikar Robert Indian je nekoč dejal: »Nekateri radi slikajo drevesa. Jaz rad slikam ljubezen. Zdi se mi bolj smiselna od dreves.« Tako smo se tudi mi preizkusili v njegovi vlogi in v slogu poparta poustvarili Indianovo znano umetniško delo z naslovom Love. Črke angleške besede za ljubezen – LOVE. Prvi dve stojita na zadnjih dveh, skupaj pa zapolnjujejo kvadrat. Črka O je videti, kot da je izgubila ravnotežje in se igrivo nagiba v desno. Črke so intenzivno rdeče barve, ozadje pa zeleno in modro. Te kontrastne barve delujejo prodorno, saj ena drugo krepijo.

Slika iz leta 1966, ki je postala ikona številnih mest, v katerih je Robert Indian postavil kipe te podobe.

Slikati računalniške črke, četudi precej velike, ni niti slučajno lahko. Dobro risarsko osnovo je postavila sedmošolka Maša. Sledilo je izjemno natančno barvanje, pri katerem sta se trudili prvošolka Sara in drugošolka Vita skupaj z mamico. Uporabljali smo akrilne barve, a nam je kljub zahtevnosti uspelo doseči enotno poslikane ploskve. Tudi prave odtenke barv ni bilo lahko namešati. Proti koncu meseca pa je tretješolec Maksimilijan ocenil, da bi lahko delo še nekoliko izboljšali in približali izvirniku, zato je nanesel dodaten nanos zelene in rdeče barve. Z velikim trudom je bila naslikana tudi naša različica ljubezni.

Če bi se znova odločali, bi verjetno razmišljali o uporabi tehnike kolaža. Ravne in ostre črte je s škarjami lažje doseči kot pa s čopičem in barvo.

Ob delu smo se naučili, kako velik mojster je bil Robert Indian. Spoznali smo, koliko truda je resnično potrebnega, da nastane nekaj na videz izjemno preprostega.

Pod mentorstvom učiteljice slovenščine Manje Žugman je v mesecu ljubezni nastala tudi čudovita pesem.

Ljubezen

Ljubezen je lahko lepa,
a včasih tudi slepa.
Ljubezen obarva rdeča,
ko si zaljubljen,
prevzame te sreča.
Ko tvoja simpatija gre mimo tebe,
naenkrat izgubiš samega sebe.
Srce bije ti močno,
»oh, kako te ljubim,«
povej mi na uho.

Lea, 8. razred

 

Ljubezen vsi radi (ob)čutimo, lahko jo tudi naslikamo, ne pozabimo pa, da nas čisto nič ne stane, če jo zavestno delimo, izkazujemo in izpovemo tistim, ki jih imamo radi. Februarja, marca, aprila in še naprej.

 

Tina Žvab
februar 2020