Vsako leto oktobra imajo otroci svoj teden. Ne le en dan, ampak kar ves teden. Letošnji Teden otroka smo obeležili v tednu od 7. do 13. oktobra 2019. Nosil je naslov: NAŠE PRAVICE.

Otroci so upravičeni do posebne zaščite in imajo svoje pravice.

To veste, kajne? Pa veste tudi, da imajo otroci poseben dokument, ki so ga sprejeli Združeni narodi in ki opredeljuje njihove pravice? Gre za Konvencijo o otrokovih pravicah, ki jo je Generalna skupščina Združenih narodov sprejela 20. novembra 1989. Letos bo torej dopolnila 30 let.

Vir: http://sola.amnesty.si/otrokovepravice

Ena izmed temeljnih otrokovih pravic je pravica do izobraževanja. Bolna prvošolka je svoje razmišljanje o šoli izrazila v slikopisu.

Tudi bolni šolarji imamo pravico do izobraževanja. V času zdravljenja se šolamo v bolnišnični šoli.

V bolnišnici smo Teden otroka obeležili z raznolikimi prireditvami in delavnicami.

Obiskali sta nas pedagoginji iz Moderne galerije. Predstavili sta nam življenjein delo slovenskega slikarja Gojmirja Antona Kosa. S posebno tehniko slikanja smo naslikali čudovite umetnine – tihožitja.
Mlada plesalca iz Plesne šole Miki sta nas popeljala v svet glasbe in plesnih korakov. Očarani smo strmeli v bleščeče obleke, uživali v harmoniji njunega plesa in se naučili nekaj osnovnih korakov angleškega valčka.
Dejan Vunjak nas je s kitaro v roki in radostno pesmijo spravil v dobro voljo. Skupaj smo prepevali njegove uspešnice in otroške pesmice. Za nameček pa nas je gospa Nataša iz Društva Nasmeh obdarila z medaljami poguma, ki nam ga res nikoli ne zmanjka.
In naj še kdo reče, da je svet velik! Na naravoslovnem dnevu Astronomija smo vesolje spravili kar v bolnišnico.
Tudi gledališče nas je obiskalo. Kajetan Čop (Zavod za kulturo Šoštanj) nam je predstavil improvizirano komično pravljico za otroke, Princeska Jokica, kjer se srečajo en klovn in veliko lutk.

Teden otroka v bolnišnici.

Slikarji v pižamah: Tihožitje.

Ana Dobovičnik
oktober 2019