Generalna skupščina OZN je na pobudo Slovenije pred dvema letoma sprejela resolucijo, s katero je 20. maj razglašen za svetovni dan čebel. Namenjen je ozaveščanju o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo. Čebele, njihov način življenja, povezanost z rastlinami in ljudmi smo spoznavali skozi ves mesec maj. Informacije in slike smo iskali v knjigah in na spletnih straneh. Čudovito poslikani panji so spodbudili našo željo po ustvarjanju panjskih končnic. Za podlago smo si izbrali karton, ga izrezali v obliki panjske končnice, nanj nalepili risalni list in ga pobarvali s tempera barvicami. Ob tem smo se učili mešanja barv. Nato smo oblikovali pečatnike, potiskali površino in ustvarili cvetoč travnik.

Učenci 2. in 3. razreda

Učenci 1. in 4. razreda

Ob misli na čebele pogosto pomislimo na med in druge čebelje pridelke, a poglavitna naloga čebel je opraševanje rastlin, s čimer omogočajo obstoj življenja na našem planetu. Čebele so ene najkoristnejših organizmov v našem vrtu. Ker so vse bolj ogrožene, smo razmišljali, kaj lahko storimo zanje. Na balkonih, terasah in vrtovih lahko v okrasne namene sejemo oziroma sadimo medovite rastline. To so rastline, ki čebelam nudijo pašo. Naši šolarji so si odnesli domov potaknjence sivke in semena medovitih cvetlic. Z vzgojo teh bodo lahko opazovali sožitje rastlin in živali.

Pod mentorstvom kolegice Tine Žvab, profesorice likovne umetnosti, so učenci predmetne stopnje in srednješolci slikali sivkino polje.

Anita, 8. razred

Ema, 1. letnik

Veliko presenečenje za mnoge učence je bila ugotovitev, da je tudi Ljubljana mesto čebel. Ker so panji skriti na vrhovih nekaterih stavb, vrtovih predmestja in obronkih parkov, jih le redko vidimo.

Minca Gale
maj 2019