Mesec maj ali veliki traven je bil letos zelo naklonjen ravno travi, travnikom in poljem. Vsaj kar se tiče dežja. Kljub temu pa nam ni ponudil veliko priložnosti za uživanje v lepotah narave in nabiranju cvetlic. Še dobro, da nam je Klimtova umetnina meseca z makovim poljem ponujala nešteto pisanih cvetov, ki so nam lepšali bolnišnične dni.

Prostrana pokrajina, posuta s cvetovi maka in obdana s sadnim drevjem, se razprostira skoraj čez celotno platno. Komplementarno nasprotje rdeče in zelene barve kar zamigeta pred našimi očmi.

Pogled se ne zaustavi samo na bližnjih rdečih cvetovih, ampak nas odnese daleč do obzorja.

To je rajski vrt umetnika Gustava Klimta, ki po načinu slikanja spominja na impresionistični slog.

Slike se je tokrat lotilo veliko različnih umetniških rok. Skico in razporeditev oblik neba in dreves sta zastavili srednješolka Zala in osmošolka Melanija. Naslednji dan sta obarvali nebo in pokrajino v zadnjem planu. Ko sta se nam pridružili petošolka Eva in šestošolka Tjaša, so dekleta obarvala še drevesa. Barve niso nanašala s tipičnimi potezami čopiča, temveč so tapkale po podlagi in tako ustvarjale drobne barvne madeže. Različni odtenki zelenih tonov so kmalu prekrili celotno površino lista.

Pri nanašanju pisanih cvetov so najbolj sodelovale drugošolka Nika, tretješolka Zarja in šestošolka Tanita. Cvetovi so nastajali ob prijetnem klepetanju in poslušanju pesmi Makova polja. Tudi tisti rdeči – makovi.

Na naši sliki drevesa bolj izstopajo kot na izvirniku. Dekleta so bila zelo ponosna, da so opazila vse posamezne elemente in jih bolj izrazito predstavila na reprodukciji.

Učenka Eva je pri uri slovenščine z učiteljico Manjo Žugman ustvarila tudi pesem z naslovom Mak.

 

Mak

Modro je nebo,
na travniku je zelo lepo.
Tam vijolice, ivanjščice in marjetice cvetijo,
med njimi pa rdeči mak
sega visoko v zrak.

Eva, 5. razred

Naporni del šolskega leta se počasi izteka in tam v daljavi že vidimo obrise bolj brezskrbnih  poletni dni. Preživite kakšnega na travniku, med cvetovi maka in marjetic, sredi kakšne pisane travniške pravljice.

 

Tina Žvab
maj 2019