Navihan, muhast, deževen in še kakšen mesec april je za nami. Na oddelku ga je zaznamoval dobrodelni tek Hop na grad in poigravanje s simetrijo metuljev. Umetnina meseca aprila je bila grafika z naslovom Ujeti metulj.

Metulji so bili priljubljen motiv slovenskega grafika Štefana Galiča. Simbolizirajo razvoj in preporod. Slikar jih je velikokrat upodobil ujete v vitrine kot prispodobo krhke lepote in narave, ki si jo ljudje tako radi lastimo. Oranžen metulj spominja na znak Osnovne šole Ledina, katere del je tudi naša bolnišnična šola.

Oranžna oblika metulja je skupaj s številkami ujeta v škatli sredi pokrajine. Pokrajina je temačna, nebo pa optimistično.

Umetnik je metulje tudi v resnici zbiral in gojil, v pestri barvni lestvici njihovih kril pa je našel navdih za barvno tonaliteto svojih del.

Naša umetnina je tokrat nastajala počasi. V prvih dneh aprila je devetošolka Aurora, poleg izjemnih grafik, ki jih je ustvarila pri urah likovne umetnosti, našla čas še za to, da je namešala pravi odtenek oranžne, s katero je obarvala ozadje naše slike. Oranžen papir je samotno žarel kar nekaj dni, dokler se nam ni na oddelku pridružil izjemno spreten in natančen dijak Nik. Izrezal je metulja in navidezno škatlo ter ju umestil na oranžno podlago. Sledil je najzabavnejši del ustvarjanja, ko sta drugošolka Lara in četrtošolec Tian pograbila vsak svojo gobico in z odtiskovanjem črne barve upodobila še pokrajino.

S skupnimi močmi raznolikih ustvarjalcev je tudi tokratna umetnina izvrstno uspela.

 

Konec meseca pa smo skočili še na počitnice. Upam, da ste tudi vi izkoristili priložnost in se brezskrbno podili za metulji.

 

Tina Žvab
april 2019