Pust
Čeprav v nižinah ni videti snega, to še ne pomeni, da je zima že pomahala v slovo. Kljub dnevni otoplitvi so noči še vedno mrzle in se ohladijo pod ničlo, zato lahko nastopi zmrzal in zapade sneg. Da pa letos res ne bo več snega, so poskrbele naše pustne šeme, ki so zimo preganjale kar iz bolniške postelje.

pustna šema: klovn

pustna maska: metuljček

Medvedki smo radovedni. Na spletni strani Statističnega urada Republike Slovenije smo poiskali podatke o Slovencih, ki nosijo priimke, ki nas spominjajo na pust.

1. januarja 2018 je bilo v Sloveniji 356 prebivalcev s priimkom Pust, 316 se jih je pisalo Kurent, 38 pa Krof.
Največ prebivalcev Slovenije s priimkom Pust je živelo v Osrednjeslovenski statistični regiji. Največ prebivalcev Slovenije s priimkom Kurent je na omenjeni datum živelo v Osrednjeslovenski statistični regiji, v Podravski statistični regiji, kjer so kurenti doma, pa se je pisalo Kurent le 10 prebivalcev.
Vir: https://www.stat.si/ImenaRojstva

Dan žena, dan mučenikov, materinski dan

Našim mamam in očetom, ki nesebično preživljajo dneve in noči ob naših bolniških posteljah, nam iz ure v uro izkazujejo iskreno ljubezen, skrbijo za dobra kosila, nas vedno ter povsod bodrijo z nasmehom in nas tolažijo z objemom, smo izdelali zahvale.

Mami in ati, naj vama moj iskren hvala polepša dan.

V Sloveniji zaljubljenci praznujejo vsaj dvakrat – prvič februarja na valentinovo, nato pa še marca na gregorjevo. Na gregorjevo, 12. marca, se po ljudskem izročilu ženijo ptički. Po starih običajih so se dekleta ozirala v nebo, saj je po ljudskem verovanju veljalo, da bo prva ptica, ki jo bo dekle videlo na ta dan, naznanila, kakšen bo njen mož. Gregorjevo pa je hkrati tudi praznik, ko zadiši po pomladi.Gregorjevo

Na Gregorjevo – otec, še veš? –
se ptički ženili so,
za šolskim vrtom v mejici
gostili se, pili so …
(Oton Župančič, Duma)

Ana Dobovičnik
marec 2019