Pred slovenskim kulturnim praznikom, ki je 8. februarja, smo tudi v bolnišnični šoli kulturni dan namenili spoznavanju našega največjega pesnika Franceta Prešerna.

Seznanili smo se z njegovim življenjem in z njegovimi najbolj znanimi deli.

Podrobneje pa smo spoznali njegovo delo Povodni mož. Primerjali smo ga s pesmijo Urško Andreja Rozmana Roze. Primerjava je učence zelo pritegnila. V obeh pesmih spoznamo domišljavo Urško, ki si je po dolgem zavračanju plesalcev izbrala skrivnostnega, visokega in postavnega mladeniča. Za obe Urški pa se je divji ples z mladeničem končal v valovih reke. Sorodna zgodba, vendar pri Prešernu opazimo, da je slovenski jezik »starejši«, ilustracije so iz življenja pred več kot sto leti; pri Andreju Rozmanu Rozi pa je slovenski jezik sodoben, sem ter tja začinjen s slengom, ilustracije pa so hudomušne in zabavne. Prav v ilustracije je Zvonko Čoh mojstrsko vpletel Prešerna in Rozo, ki, razočarana nad neuslišano ljubeznijo, slonita naslonjena na drevo.

Odlično branje, ki vas bo navdušilo!

Povodni mož in Urška.

 

Dopolnjevali smo tudi Prešernov portret. Pesnik se je izogibal portretiranju, zato v času njegovega življenja ni nastala niti ena upodobitev. Kljub temu smo si na spletu ogledali Prešernove portrete različnih avtorjev in Prešerna poskušali upodobiti tudi sami. Nam je uspelo?

Metoda Leban Dervišević
februar 2019