Ta mesec smo se z učenci na oddelku pogovarjali o štorkljah v Prekmurju. Prebrali smo več člankov na to temo.
Zamislili smo se ob naslovu članka »Ali bodo v Prekmurju morali pozabiti na svoj simbol- štorklje?«Štorkelj je namreč zaradi izginjanja močvirnatih travnikov, ki so namenjeni vedno bolj gradnji in drugim dejavnostim človeka, vedno manj.
Prebrali pa smo tudi, kakšen odnos imajo prebivalci Filovcev, Cvetkovcev ter Velike Polane do svojih štorkelj. Čistijo jim gnezda, travnike pokosijo, preden se ptice spomladi vrnejo z juga, nastavljajo jim dodatne podstavke za gnezdenje, čistijo kamnolome, namenjene prehrani in materialu za gnezdenje,in štorklje preštevajo s pomočjo obročkov.
Veliko vedo tudi o njihovih gnezdih. Naprimer, zakaj se zgodi, da štorklja pomeče mladiče iz gnezda. To je velika tragedija za te kraje. To se zgodi, če sta dve gnezdi preveč skupaj in štorklje nimajo dovolj prostora za nabiranje hrane.
Prebrali in pogovarjali smo se tudi o tem,da v zadnjem času vrane vse pogosteje napadajo štorklje, da pa vrabčki s štorkljami živijo v sožitju.
Društva za opazovanje ptic opazujejotudi štorklje, da bi izvedeli čim več o njih.
Članki so nas podučili še o ljudskih modrostih, da prinesejo štorklje, ki gnezdijo na dimnikih, v dom naraščaj in da gnezdijo tam, kjer so dobri ljudje. Zanimivo je bilo prebrati, da prebivalci Prekmurjaupoštevajo rek, da če podereš staro hišo s štorkljinim gnezdom vred, to prinese ogenj na novo postavljeno hišo. Zato v takem primeru za štorkljepostavijo dodaten drog.
Ob branju člankov smo naredili lep plakat, ki zdaj krasi hodnik pred oddelkom in je mimoidočim zanimivo branje.

Plakat z naslovom Štorklje v Prekmurju.

Andreja Gumilar
januar 2019