Skoraj vsak učenec se kdaj preizkusi v ročnih delih. Vztrajnost nas vodi do postopnega usvajanja določene veščine. V mesecu januarju smo spoznavali, za kaj vse lahko uporabimo volno. Pričeli smo s pletenjem.

Prvi poskusi pletenja.

Pletenje šala.

Najprej smo se naučili narediti prvo petljo nasnutka, nato pa dodali še ostale petlje. Kar nekaj vaje je bilo potrebno, da smo to usvojili. Sledilo je učenje desnih zank. Po nekajkratnih poskusih je delo steklo. Pričeli smo plesti šal za oddelčnega kaširanega snežaka. Ko je bil šal dovolj dolg, smo petlje zaključili. Dodali smo mu še resice in ga zavezali snežaku okrog vratu. Šal so postopno pletle učenke osnovne šole in srednješolke. Pomagale pa so tudi nekatere mamice.

Šal za snežaka je spleten.

Snežak v novi preobleki.

Spoznali smo tudi, kako se naredi cof. Pripravili smo si karton, šestilo, škarje in volno. Iz kartona smo izrezali dva enako velika kroga. Na sredino vsakega kroga smo s šestilom narisali še en manjši krogec in ga izrezali. Na kartonast obroč smo navili volno in jo na zgornjem delu obroča prerezali. Nekoliko daljšo volneno nit smo nekajkrat ovili okrog volne na sredini med obema kartonoma, naredili vozel, odstranili karton in cof je bil narejen.

Srednješolka Anja je na kartonast obroč navila volno.

Z delom je nadaljevala osnovnošolka Eva in dokončala cof.

Minca Gale
januar 2019