V mesecu januarju nas je levček povabil k raziskovanju in spoznavanju čudovite Koroške. Koroška je zakladnica dragocenosti, ki sta jih ustvarila narava in človek. Skrite so po kotičkih naselij in gora. Čas se tukaj ustavi, človek začuti toplino narave in prijaznost ljudi.

 

Skrivnosti, dobrote, kulturne in naravne znamenitosti Koroške so iskali učenci predmetne stopnje in dijakinje in nam ponovno pripravili o vsem tem izviren plakat. Niso pozabili niti na naše smučarske legende, ki so prve smučarske zavoje naredili prav na strminah na Koroškem, čez leta pa popeljali Slovenijo med vrhunske smučarske države.

Koroška

Pobrskali smo po ljudskem izročilu in našli legendo o kralju Matjažu. Spoznali smo več različic legende. Nam je bila najbolj všeč tista, ki pravi, da je bil kralj Matjaž dober kralj, ki je dobro skrbel za svoje ljudstvo. Ker si je želel, da ljudstvo ne bi nikoli bilo lačno, je po Sloveniji sekal in krčil gozdove ter ustvarjal rodovitno zemljo. Nekega dne je prišel na Koroško ter svojim vojakom velel, naj posekajo ves gozd na Sveti gori. Predenj je stopila starka in ga prosila, naj tega ne stori. A kralj Matjaž je ni poslušal. Poslal je vojsko na delo. Med tem pa se je Sveta gora (danes Peca) odprla in kralj Matjaž je s svojo vojsko padel v notranjost gore. Pa niso umrli. Samo zaspali so in še danes sladko spijo.

 

Legenda pravi, da se bodo vsi prebudili, ko bo Matjaževa brada devetkrat ovila kamnito mizo. Spet druga legenda pravi, da se bo kralj Matjaž prebudil, ko bo Rajska ptica preletela goro in s svojim čudovitim žvrgolenjem prebudila kralja Matjaža. Nekateri pa verjamejo, da obstaja skrivni vhod v votlino. Skrivni vhod je viden samo na silvestrsko noč. In prvi, ki bo v tej noči zagledal vhod, bo lahko vstopil v votlino in si nabral zlata, kolikor si bo želel.

 

Zanimivo prebiranje in spoznavanje ljudskih legend o kralju Matjažu je učence predmetne stopnje navdušilo, da so zapisali svoje zgodbe in lik kralja Matjaža prenesli v sodobni čas.

Odlomek iz zgodbe.

Učenci razredne stopnje so izdelali relief kralja Matjaža iz das mase.

Kralj Matjaž, učenka 3. razreda.

Kralj Matjaž, učenec 5. razreda.

Kralj Matjaž, učenka 7. razreda.

Kralj Matjaž, učenka 7. razreda.

Učenec 5. razreda je spoznal še pesem z naslovom Ples kralja Matjaža, ki jo je zapel in zaigral na Orffove instrumente.

Posnetek: Ples kralja Matjaža

Kdo ve, mogoče pa prav naše ustvarjanje in prepevanje prebudi kralja Matjaža, da nas s svojo vojsko ponovno obišče.

Nežka Dakskobler Markoč
januar 2019