V novembru nas je Levček odpeljal na zahod Slovenije, kjer smo spoznali najlepšo slovensko reko, smaragdno Sočo.

Starejši učenci so spoznali ljudsko pripovedko Kako je nastal izvir Soče, ki pripoveduje o treh bogovih, ki so živeli v dolini Trente in velikanu Vodobruhcu, ki je nekega dne prišel v Trento. Vodobruhec se je imenoval zato, ker je iz njegovih ust bruhala voda. Bil je hudoben, odpiral je svoja usta in bruhal vodo po vaseh, da je bilo vse poplavljeno. Ljudje so se bogovom pritoževali. Le-ti so ga zaprli v votlino, ga zvezali in mu odprli usta, da je voda začela namakati dolino. Od tedaj tam izvira Soča.

Učenci so pripravili plakat, ki nas popelje ob reki Soči od izvira do izliva, skozi večja mesta, doline in grape, ki so ob reki. Predstavili so zgodovinske ter kulturne znamenitosti in veliko športnih prireditev, ki se jih lahko udeležimo ob reki Soči. Soča je zelo obiskana v poletnih mesecih, saj poleg svoje lepote nudi obiskovalcem tudi veliko športnih dejavnosti.

Ob reki Soči

Ko so si predstavljali šumenje in tek reke Soče, so ustvarjali in naslikali prave umetnine.

Mlajši učenci so spoznali drugo ljudsko pripovedko z naslovom Kako je Soča dobila svojo barvo. Pripovedka pripoveduje o treh sestrah, Dravi, Savi in Soči, ki so se vedno prepirale in med seboj tekmovale. Njihov oče, vladar neba in zemlje, se je nekega dne tako razjezil, da jih je poslal na različne konce Slovenije. Sestre so se še vedno prepirale, zato jih je oče  spremenil v reke. Ker še vedno niso dale miru, jim je nekega dne ponudil izziv in obljubil nagrado. Sestre je ob jutranji zori poslal proti morju in prvi, ki pride do morja, obljubil najlepšo barvo na svetu. Sava in Drava se nista držali dogovora. Sava je proti morju krenila ponoči, Drava pred sončnim vzhodom, Soča pa se je zbudila, ko jo je sonce že pošteno grelo. Ob spoznanju, da sta jo sestri ogoljufali, se je razjezila in se podala na pot. Na poti je rušila vse pred sabo. Prišla je prva do morja, sestri pa šele tri dni za njo. Bili sta jezni in nevoščljivi. Še danes, če prisluhnemo šumenju rek, slišimo, kako med valovi govorita: »Soča, sram te bodi!«

Oče, vladar neba in zemlje, pa je držal obljubo in Soči podaril najlepšo barvo na svetu. Nekateri pravijo, da je zelena, drugi, da je modra ali turkizna, vsi pa se strinjamo, da je najlepša reka na svetu.

Učenci so pravljico pripovedovali in jo ilustrirali.

Sestre Drava, Sava in Soča.

Oče, vladar neba in zemlje.

Tekmovanje sester.

Zmagovalka Soča.

Pripravili so tudi kamišibaj predstavo. Prisluhnite pripovedki o reki Soči in njeni barvi. Pa povejte, če se strinjate z nami, da je najlepša.

 

 

Nežka Dakskobler Markoč
november 2018