V mesecu oktobru nas je levček iz Ljubljane odpeljal v Idrijo. Kraj smo poznali po čipkah, zato nas je zelo zanimalo, kaj vse nam bo levček o Idriji še zanimivega predstavil.

Najprej nam je povedal ljudsko pripovedko o Berkmandeljcu. To je mali škrat, ki živi v globinah nekoč bogatega rudnika živega srebra pod mestom. Rudarjem je prinašal srečo, če ga ti niso videli in srečali, ampak so samo slišali njegovo udarjanje s kladivom. Lahko jim je prinesel tudi nesrečo, če so se neprimerno vedli. Vendar pa so bili rudarji prepričani, če bodo slišali zvok Berkmandeljčevega kladiva, jim bo ta prinesel srečo in bodo naleteli v rudniku na bogate žile. V zahvalo so Berkmandeljcu vsak dan pripravili hrano, enkrat na leto pa so mu v zahvalo pustili še rdeč suknjič.

Tako smo spoznali še eno znamenitost Idrije – rudnik živega srebra. Za vse, ki vas podzemni svet zanima, je v Idriji urejen Antonijev rov, ki vabi obiskovalce, da se podajo na rudarsko pustolovščino.

Starejše učence je o Idriji zanimalo še več, zato so se podali na podrobnejše raziskovanje mesta in pripravili plakat o njegovih znamenitostih. Plakat so nam predstavili in ga razstavili na oddelku.

Idrija

Malo so tudi ustvarjali. Izdelali so si škratke za srečo.

Izdelovanje škratov iz das mase

Škratki za srečo

Mlajši učenci smo se podali v raziskovanje sveta škratov. Ugotavljali smo, kakšni so škrati in kje živijo. Ustvarili smo pravo škratjo vas. Izdelali smo škratke in hišice. Učenka prvega razreda se je naučila še pesmico En krat je bil en majhen škrat.

Izdelovanje škratovih hišic

Izdelovanje škratov iz odpadnega materiala

 

 

Škratja vas

 

Škrati nam prinašajo srečo. Pogovarjali smo se o sreči, kaj je sreča in zakaj jo vsak potrebuje. Vsak učenec je vsakemu škratu v suknjico skril svoj zapis, zakaj srečo potrebujemo in zdaj verjamemo, da bomo srečo v prihodnosti tudi imeli.

Če jo potrebujete še vi, lahko pridete po njo k nam ali pa se odpravite na izlet v skrivnostni rudnik. Mogoče je iz temnih globin še slišati Berkmandeljca in njegovo kladivo, kdo ve?

Nežka Dakskobler Markoč
oktober 2018