Tudi v letošnjem šolskem letu bomo na oddelku žogic nogic vsak mesec spoznavali novo likovno umetnino, ki nam bo predstavljala navdih za ustvarjanje. Naš cilj bo mesečno ustvarjanje skupne reprodukcije izbrane slike.

September so zaznamovali motivi morskih školjk, ribic in ostalih prebivalcev podvodnega sveta. Obujali smo spomine na poletne dni in ob tem občudovali grafiko slovenskega umetnika Bogdana Borčiča.

V spodnjem delu grafike so školjke, ki so jih valovi odložili na mehkem pesku, v zgornjem delu pa lahko opazimo umetnikovo potrebo po redu in geometriji. Petindvajset školjk se lušči iz temnega ozadja, vsaka je drugačna, edinstvena in lepa.

 

V prihodnjih jesenskih dneh si lahko v Bežigrajski galeriji 2 ogledate spominsko razstavo Bogdana Borčiča Od školjke do pike, kjer boste morda našli prav original izbrane umetnine meseca septembra.

Pri izdelavi naše velike reprodukcije se nismo lotili dela v okviru oblikovalnega področja grafike, temveč smo ustvarjali v risarskih tehnikah. Vsako izmed petindvajsetih školjk je v tehniki praskanke izrisal drug učenec. Pri delu so sodelovali najmlajši prvošolci, srednješolci, vzgojitelj in učiteljica. Celoto je pomagal sestaviti srednješolec Gregor, ozadje in obalo z naplavljenimi školjkami pa sta narisali učenka Petra in dijakinja Nika.

Naša reprodukcija je nekoliko bolj živahna in barvita. Vsaka školjka v sebi skriva svojo poletno zgodbo in šumenje morja.

 
Pri urah slovenščine bo pod mentorstvom Manje Žugman, profesorice slovenščine, tudi v prihodnjih mesecih ob naših likovnih izdelkih nastajala poezija. Kako so se rimale septembrske školjke, izveste nekaj vrstic nižje.

 

Školjke

Kadar morje valovi,
moja misel z njim
v daljo hiti.

Rahel vetrič školjke odnaša,
na pesek nežno jih nanaša.

Eno školjko ujemi v dlan,
jo prisloni na uho
in prišepnila ti bo:
»Počitnicam daj slovo,
saj novo šolsko leto
kmalu začelo se bo.«

Petra, 9. razred

 
Veselimo se vseh umetnin, ki nas še čakajo in ki naj popestrijo novo šolsko leto!

Tina Žvab
september 2018