Takšen je bil naslov našega kulturnega dne, ki smo ga izvedli 12. 06. 2018 v počastitev bližajočega se državnega praznika dneva državnosti. Spoznavali smo pomembne dogodke na poti osamosvajanja Slovenije, državne simbole ter kulturne znamenitosti in naravne lepote naše domovine. Praznik smo obogatili z likovnim prikazovanjem lepot domačega kraja in Slovenije.

Vodnjak
Gal, 7. razred
V starem delu Novega mesta stoji vodnjak. Iz njega črpamo hladno in osvežilno vodo. V vodnjak lahko vržemo kovanec in si kaj zaželimo.

Močvirski tulipan
Maks, 4. razred
Na Ljubljanskem barju konec marca zacveti močvirski tulipan. Spada med ogrožene rastlinske vrste. Morda je prav zato skrit med travo, zvonasto glavico pa ima obrnjeno navzdol.

 

Vrstniki iz sosednjega oddelka so na taboru v Planici iz papirja oblikovali čudovit Aljažev stolp v skoraj naravni velikosti. Pripeljali so ga s seboj v Ljubljano, da je krasil preddverje Pediatrične klinike. Spodbudil nas je k spoznavanju njegove zgodovine. 15. aprila 1895 je župnik Jakob Aljaž kupil za 1 goldinar vrh Triglava in še istega leta nanj postavil stolp, ki danes predstavlja ponos slovenskega naroda. Leta 1999 je bil razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. Film o Aljaževem stolpu z naslovom Aljažev stolp, Ta pleh ima dušo, so si nekateri učenci tudi ogledali.

Eva je oblikovala Aljažev stolp v miniaturni obliki.

Triglav je upodobljen tudi na slovenski zastavi v državnem grbu. Ker smo tik pred državnim praznikom, so si učenci iz papirja oblikovali slovenske zastavice, da jih bodo odnesli domov. Ob rojstvu slovenske države leta 1991 je tudi na Aljaževem stolpu zaplapolala slovenska zastava.

 

Minca Gale
junij 2018