.

Na končnem izletu bolnišnične šole z URI Soča smo s potapljanjem stopili v prvi poletni dan.

Z avtobusom smo se odpeljali do Fiese. Svojega spremljevalca Jerneja sem spoznal na avtobusu. Takoj mi je bil všeč, saj je bil rdečelas tako kot jaz. V avtobusu sva se pogovarjala o računalnikih, saj je Jernej računalniški mojster pri podjetju Span Slovenija.

V Fiesi sem se imel sijajno. Z jeklenko sem se potapljal prvič. Najprej me je bilo strah. Ko pa sem poskusil, mi je postalo zelo všeč, saj sem ugotovil, da ni nič strašnega.

Zaupal sem inštruktorjem potapljaškega društva Slovenske Konjice IAHD Adriatic, ki so nam pokazali opremo za potapljanje: jeklenko in nastavek za dihanje, podvodno masko in obleko.

Potapljači so nas pričakali v morju. K potapljačem smo šli eden po eden. Najprej smo preizkusili nastavek za dihanje. To mi je šlo odlično, saj sem navajen na dihanje z dihalko. Z masko in jeklenko sem se potopil in pod vodo ostal 10 minut.

Tisti, ki smo se uspeli potopiti, smo dobili priznanja za poskusni potop. To priznanje sem dobil tudi jaz in nanj sem zelo zelo ponosen.

Nato smo si ogledali piranski akvarij in šli na sladoled. Bil sem zelo vesel. Komaj sem čakal, da vse povem mami in tatu.

Miha Šuligoj, 11 let

Priznanje za poskusni potop.

.

Galerija slik.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

ZAHVALA

Z donacijo podjetja Span Slovenija, njihovo pomočjo pri organizaciji in izvedbi ekskurzije nam je uspelo izvesti čudovito, nepozabno doživetje. Še posebej bi se radi zahvalili Ivu Rojcu, direktorju podjetja Span, za podporo pri ideji, Blažu Knafeljcu za pomoč pri organizaciji in spremljanju otrok na ekskurziji in Jerneju Bergmanu pri spremljanju in fizični pomoči otrokom. Zavedamo se, da to delo »prostovoljcem« ni lahko, vendar s takšno voljo in z energijo, ki jih imajo zaposleni v podjetju Span Slovenia, še posebej Ivo, Blaž in Jernej, zmoremo premagati mnoge ovire, ki bi se zunanjemu opazovalcu zdele še tako nemogoče. Skupaj se trudimo, da bi bil naš svet lepši za vse.

Posebna zahvala gre še mednarodni zvezi za potapljanje invalidov IADH Adriatic, ki je našim otrokom omogočila doživetje potapljanja v morju. S pomočjo metode IDA, ki spada med nova orodja v moderni hidroterapiji, so lahko otroci izkoristili vse prednosti, ki jih ponuja voda, in spoznali možnosti za eno od oblik rekreacije.

Hvala Alenki Fidler in Branku Ravniku, ki sta podprla našo prošnjo za učenje potapljanja in omogočila, da so gibalno ovirani otroci spoznali podvodni svet. Zahvaljujemo se tudi Damjanu Peklarju, Alešu Povšetu, Petru Majcnu in Mateju Ledniku, saj so otrokom pokazali, da invalidi lahko učijo sebi enake.

Hvala tudi potapljaškemu centru Sharky v Fiesi, ki nas je gostil.

ISKRENA HVALA VSEM.

Vsi udeleženci ekskurzije.

 

Tanja Babnik
junij 2018