O DVEH PETELINIH

V mesecu aprilu smo se v mislih znova odpravili na kmečko dvorišče in pogledali, kaj se tam dogaja.

Najprej smo zagledali starega domišljavega petelina, ki se je šopiril med svojimi kokošmi. Bil je glavni in o tem je bil trdno prepričan. Nekega dne se je od nekod vzel mlad petelin in dvoriščna slava ga je močno mikala. Prišopiril se je staremu petelinu pod kljun, vnel se je spopad, perje je frčalo! Staremu petelinu so v bitki kmalu pošle moči, obležal je na tleh in se predal.

Mladi petelin je ponosno skočil na streho kokošnjaka in se zmagoslavno razgledoval po kmečkem dvorišču. V žaru slave in ponosa žal ni opazil roparskega orla, ki mu je spretno krožil nad glavo. Le trenutek – in tudi mladega petelina ni bilo več. Njegova kratkotrajna slava se je končala v orlovih krempljih.

Basen nas uči, da:

  • se je prepirom treba izogibati, saj se skoraj vedno končajo slabo;
  • se je bolje najprej pogovoriti, saj s tem lahko rešimo veliko težav.

Kmečko dvorišče je lahko tudi naše gledališče.

Nežka Dakskobler Markoč in Darja Bricelj
april 2017

 

 

Starejši šolarji so se v mesecu aprilu ob nauku »Kdor se zadnji smeje, se najslajše smeje«  pogovarjali o vrstniških odnosih. Pogosto se namreč zgodi, da vrstniki med seboj niso prijazni, si nagajajo, se norčujejo, zbadajo ali so žaljivi.

Ugotovili so, da so za dobre medsebojne odnose zelo pomembni spoštovanje, prijaznost, razumevanje in sodelovanje.

Ob razmišljanju je nastala basen, ki so jo učenci upodobili tudi v obliki stripa.

 

Živali v gozdu

Zajec se žoga na jasi v gozdu.  Ko mu žoga  odleti v bližnji grm, steče ponjo in za grmom zagleda volka, ki se igra z njegovo žogo. Najprej je presenečen, nato pa pogumno zahteva, da mu žogo vrne. Volk ga jezno pogleda in mu pravi: »Seveda, vendar le, če mi boš pomagal.«

Volk mu razloži, da se ob jezeru zabavata sosedov hrček in raca, ki bi jima rad ponagajal. Zajec se mu z veseljem pridruži, saj se mu zdi ideja zelo zabavna. Odideta v bližino jezera, kjer za grmom načrtujeta, kako bosta to izpeljala. Dogovorita se, da bosta raco in hrčka prestrašila z metanjem storžev. Medtem pa ne opazita, da je njun pogovor slišal hrček, ki se je ravno takrat skrival pod grmom. Hitro je stekel k raci in ji povedal, kaj nameravata volk in zajec. Medtem ko volk in zajec nabirata storže, raca in hrček skopljeta veliko luknjo in jo pokrijeta z listjem.

Ko se volk in zajec približujeta jezeru, vidita, da sta raca in hrček zelo dobro razpoložena. V trenutku, ko ju poskušata prestrašiti, padeta v luknjo, ki sta jo izkopala hrček in raca. Presenečena splezata iz luknje, kjer ju pričaka glasen smeh hrčka in race.

»Kdor se zadnji smeje, se najslajše smeje.«

Učenci 7. in 8. razreda

Basen v stripu
Učenci 7. in 8. razreda

Tjaša Zver in Branka Žnidaršič
april 2017