To je mesec, ko v naših rokah knjige oživijo na prav poseben način. 2. aprila, na rojstni dan Hansa C. Andersena, praznujemo mednarodni dan knjig za otroke. Poslanica o branju, knjigah in otrocih, ki jo je za to leto napisal ruski pisatelj in pesnik Sergej Mahotin, je meseca aprila obkrožila ves planet. Nas je ta praznik spodbudil k različnim aktivnostim, povezanih s knjigo.

Učenci so radi predstavili vsebino svojih najljubših knjig.

Spoznali pa so tudi nekaj novih.

 

11. aprila sta nas obiskali prijazni pedagoginji iz Muzeja sodobne umetnosti in izvedli delavnico z naslovom Vizualna poezija. Spoznavali smo pesmi Srečka Kosovela. Vsak učenec si je izbral tisto, ki mu je bila najbolj všeč, z ilustracijami posameznih kitic ali verzov pa je oblikoval posebno papirnato instalacijo.

V prijetnem ustvarjalnem vzdušju nam je čas tako hitro minil, da smo skoraj pozabili na kosilo.

.

.

.

V tednu pred veliko nočjo smo si ogledovali in spoznavali knjige, ki opisujejo velikonočne običaje ter izvor in pomen največjega in najstarejšega krščanskega praznika. Veliko zanimivega smo izvedeli v knjigah dr. Janeza Bogataja in Damjana J. Ovsca. Zanimalo nas je tudi, kako so pripravo na velikonočne praznike in samo veliko noč doživljali znani pisatelji. Že v 17. stoletju je Valvazor opisoval, kako je videti »kranjski« velikonočni žegen. Berta Golob pa nam je v črtici Sami rdeči pirhi zaupala, da je pojedla samo beljak, rumenjaka pa ni marala in ga je zakopala v krtino.

Nismo samo brali in raziskovali, ampak smo tudi sami na različne načine krasili pirhe in iz papirja oblikovali košarice.

Ob tem so učenci pripovedovali, kakšni so velikonočni običaji v njihovih krajih.

 

April je tudi čas za sajenje in sejanje. Posadili smo fižol in opazovali kalitev in rast. Iz knjig o naravoslovju smo izvedeli, kaj semena potrebujejo, da sploh kalijo.

Fižol hitro kali in raste, zato ga je še posebej zanimivo opazovati.

.

 

Minca Gale
april 2017