V tem mesecu smo nabirali prve zvončke, obdarovali mamice, prisluhnili ptičjemu petju, oblikovali gregorčke in se veselili prihajajoče pomladi. Staro slovensko ime za marec je sušec. To pomeni, da naj bi bila narava bolj suha. Opazovali smo vreme, da bi ugotovili, če je v letošnjem sušcu res tako. Ugotovili smo, da je bilo res veliko sončnih dni in zelo malo deževnih. Torej si tudi letošnji marec zasluži ime sušec.

Učenci so za mamice z veseljem oblikovali voščilnice.

.

.

Očarala nas ni le narava, ampak tudi poskusi, ki smo jih pri pouku pogosto izvajali. Konec februarja smo imeli naravoslovni dan z naslovom Kemija v kuhinji, kjer smo izvajali različne eksperimente, z njimi pa smo nadaljevali tudi v mesecu marcu. Mešali smo različne snovi in radovedno opazovali, kaj se bo spremenilo: barva, oblika, okus ali še kaj drugega. Opazovali smo tudi spreminjanje barve pri razrezanih sadežih, spreminjanje sladkorja z mešanjem v vodi in s segrevanjem v ponvi na vročem štedilniku. Ustvarili smo pravi vulkan z mešanjem kisa in sode bikarbone.

Olje je ostalo na vodi! Presenečenje

Nekatere snovi so se v vodi raztopile, druge ne.

Jabolčni krhlji so na zraku porjaveli. Razrezali smo tudi druge sadeže in opazovali, kaj se bo zgodilo.

Sladkor je s segrevanjem spremenil barvo, okus in obliko.

 

V prvem pomladanskem mesecu pa smo izvedli tudi bolnišnične olimpijske igre. Obiskal nas je športni gost Matej Bečan in z učenci odigral vse igre. Ob zaključku pa je tekmovalcem podelil priznanja. S seboj je prinesel svoje padalo, ga v učilnici razstavil in povedal veliko zanimivega o padalstvu. Radi so mu prisluhnili tudi starši. S svojo prisotnostjo je med nas vnesel ne le pomladno, ampak tudi športno vzdušje.

Že drugo leto je bil z nami športni gost Matej Bečan.

Minca Gale
marec 2017