V februarju, mesecu kulture, vam predstavljamo slovensko slikarko Metko Kraševec, ki je tudi letošnja Prešernova nagrajenka.

Novinarka v Dnevniku jo je pred podelitvijo nagrade vprašala:
Ste nagrade veseli, vam veliko pomeni?
Ja, mi. In to iz več razlogov. Prvič, ker so jo podelili za slikarstvo, drugič, ker sem druga ženska, ki jo je dobila za slikarstvo, kar mi je tudi v veselje, in tretjič je to spodbuda mladim slikarjem, da vztrajajo.

 
https://www.dnevnik.si/1042760920/kultura/vizualna-umetnost/metka-krasovec-slikarka-presernova-nagrajenka-slikanje-je-pohod-na-himalajo-pri-risanju-skaces-po-potockih

V istem intervjuje je povedala:
Če gremo do Altamire ali afriške puščave, vedno je bila potreba po sliki. Sto let že tulijo, da bo slikarstvo umrlo, a še vedno miga in celo cveti.

 

Metka Kraševec
se je rodila v Ljubljani leta 1941.
Iz slikarstva je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani, izpopolnjevala pa se je v tujini.
Slika velike formate, akril na platno, dela grafike in se ves čas posveča risbi. Ilustrira tudi pesniške zbirke. Od leta 1968 redno razstavlja na številnih razstavah doma in po svetu. Nova dela običajno predstavlja v Galeriji Equrna. Skupaj s takratno generacijo mladih slikarjev in kiparjev ter Tajo Brejc je njena ustanovna članica.
Za svoja dela je prejela številne nagrade in priznanja. Od leta 1977 do upokojitve je bila zaposlena na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.
Leta 2015 je bila izvoljena za izredno članico Slovenske akademije znanosti in umetnosti v razredu za umetnost.

Vir: Wikipedija

Metka Kraševec pred svojo sliko http://www.rtvslo.si/moja-generacija/prosti-cas/75-let-metke-krasovec-lepota-je-za-slikarja-velik-izziv/404524

 

Vzemimo si v tem mesecu, in tudi v naslednjih, čas za slike, za besede – in za soljudi, s katerimi lahko izmenjamo svoje podobe in misli.

Andreja Čušin Gostiša
februar 2017