V mesecu novembru se je jesen že tako udomačila, da smo se ji popolnoma prepustili. Učencem ni bilo težko pripovedovati o svojih doživetjih v tem letnem času, kot so trgatev, martinovanje, nabiranje in pečenje kostanja, pobiranje poljskih pridelkov, kuhanje marmelade ter opazovanje odpadajočega listja. Pestrost tega letnega časa so prikazali tudi v obliki miselnega vzorca.
S svojo preobleko v številnih barvnih odtenkih rumene, oranžne, rdeče in rjave barve pa so nas listopadna drevesa tudi letošnjo jesen očarala. Zbirali smo liste različnih dreves in opazovali njihovo barvo, obliko, velikost ter robove.

Drugošolec je naredil lepljenko in za krošnjo dreves uporabil jesensko listje.

Drugošolec je naredil lepljenko in za krošnjo dreves uporabil jesensko listje.

 

V tem mesecu smo precej pozornosti namenili opazovanju vremenskih stanj in spoznavanju vremenskih pojavov. V času od 14. 11. do 18. 11. 2016 smo vsak dan ob 10. uri pogledali na splet, kakšna je ob tej uri temperatura zraka v Ljubljani. Skozi okno učilnice pa smo opazovali, kakšno je vreme in kaj se dogaja z vetrovno vrečo ob helioportu. Vse to smo zapisovali v tabelo. Ugotovili smo, da se moč in smer vetra spreminjata, temperatura zraka pa je bila za ta letni čas zelo visoka. Prevladovalo je delno oblačno vreme.

Po navodilih smo oblikovali papirnato vetrnico. Raziskovali smo, kdaj se najhitreje vrti.

Po navodilih smo oblikovali papirnato vetrnico. Raziskovali smo, kdaj se najhitreje vrti.

 

23. novembra nas je obiskala mobilna Hiša eksperimentov. Učenci so izvedli številne poskuse, nad katerimi so bili navdušeni.

Tudi učenci v izolacijskih sobah so bili deležni eksperimentiranja.

Tudi učenci v izolacijskih sobah so bili deležni eksperimentiranja.

 

Jesen pa ni le čas, ko se narava pripravlja na počitek. Je tudi čas, ko zaživijo popolnoma nove stvari. 7. novembra pred 200 leti je bila ustanovljena v Ljubljani prva javna glasbena šola. Imela je enega učitelja in 36 učencev. Danes glasbeno šolo obiskuje 15 % osnovnošolcev.
Tudi mnogi naši učenci jo obiskujejo v svojih domačih krajih. Čeprav učenje izbranega inštrumenta zahteva vsakodnevno delo, radi in s ponosom pripovedujejo o znanju, ki so si ga že pridobili v glasbeni šoli. V veselje so jim tudi nastopi, kjer s svojim igranjem razveseljujejo poslušalce. Prisrčno vzdušje znajo soustvariti tudi doma, kadar je na vrsti kakšno praznovanje. O tem smo se pogovarjali tudi na kulturnem dnevu z naslovom Glasba in poezija navdihujeta, preden so začeli učenci glasbeno in literarno ustvarjati.

Minca Gale
november 2016