Simon Gregorčič se je rodil 24. oktobra 1844 v Vrsnem pri Kobaridu, umrl pa 24. novembra 1906 v Gorici. V Kobaridu je postavljen njegov spomenik v nadnaravni velikosti.

Letos je 110. obletnica njegove smrti.

Ob tej priložnosti sva z devetošolko Ano o njem zapisali nekaj besed.

naslovnica-gregorcic

http://www.tol-muzej.si/vrsno/

Gregorčič je bil po poklicu duhovnik, pisal pa je predvsem domoljubne in ljubezenske pesmi, ki jih je izdal v štirih zvezkih Poezij; zadnji zvezek je izšel že po njegovi smrti.

Gregorčič je bil zelo priljubljen med ljudmi in ob smrti so mu pripravili slovesen pogreb, ki se ga je udeležila množica ljudi.

Njegov vzdevek je goriški slavček. Veliko njegovih pesmi so ljudje sprejeli za svoje; pravimo, da so ponarodele in se je izgubila zavest o avtorju pesmi; okrog 150 pa jih je uglasbenih.

V veliko slovenskih mestih je mogoče najti ulico, poimenovano po pesniku; na primer v Ljubljani, Mariboru, Kranju, Celju, Domžalah, Piranu, Izoli, Ajdovščini.

V Kobaridu je osnovna šola Simona Gregorčiča in oktet s istim imenom. Vsako leto obletnico njegovega rojstva praznujejo s prireditvijo »Prižgimo lučko pesniku«.

Ena najbolj znanih Gregorčičevih domoljubnih pesmi je pesem Soči. V njej pesnik slavi Sočo in svojo domovino, glede na zgodovinske okoliščine pa tudi pravilno napove, da bodo prav ob Soči potekali strašni boji v naslednji vojni.

 

Ob letošnji obletnici je založba Miš pesem izdala v novi knjižni izdaji.

Knjiga je dvojezična, napisana v slovenščini in angleščini, ilustriral jo Damijan Stepančič, spremno besedo pa sta napisala ilustrator in Iztok Ilich.

soci

Ilustracija iz knjige. http://www.zalozbamis.com/knjiga/soci/

Vabljeni k branju!
Viri:

http://www.simongregorcic.si/

http://www.tol-muzej.si/vrsno/

http://www.kam.si/veliki_slovenci/simon_gregorcic_goriski_slavcek.html

https://sl.wikipedia.org/wiki/Simon_Gregor%C4%8Di%C4%8D#Najbolj_znana_dela

http://www.zalozbamis.com/knjiga/soci/

 

 

 

Andreja Čušin Gostiša
november 2016