Na Ortopedski kliniki smo zbrali nekaj spominov na dneve pred petindvajsetimi leti, ko je Slovenija postala samostojna država.

Fizioterapevtka Andreja
Bil je navaden delovni dan, mož je bil pri teritorialni obrambi. Zvečer sem s tastom in taščo gledala proslavo po televiziji. Zjutraj sem šla v službo, iz Domžal v Ljubljano, z vlakom. Bilo je veliko ljudi, več kot po navadi, na cesti pa ni bilo nobenega avtomobila. Videla sem en tank in sem si mislila, da imajo vojaki vaje. Šele v službi sem ugotovila, da je vojna.

Vzgojiteljica Maja
Bila sem noseča. Zvečer sem bila na prireditvi na Vrhniki, kjer je smučarka Mojca Suhadolc posadila lipo. Zjutraj so bili tanki. Zaradi vojne ni bilo tečaja za bodoče mamice, ampak sem brez težav (prvič) rodila.

Učiteljica Irena
Bil zadnji šolski dan. Zvečer sem urejala dokumentacijo in mimogrede spremljala proslavo po televiziji. Ob enih ponoči sva šla z možem v center Ljubljane na kratek sprehod. Zunaj je bilo še veliko ljudi. Zjutraj sem prižgala TV in zagledala posnetke tankov. Nisem vedela, kaj naj naredim, in sem zbudila moža. Rekel je, naj se ne vznemirjam, in je spal naprej. Nisem vedela, ali naj grem v službo ali ne, pa sem šla …

Sestra Olga
Bila sem v bolniški pred porodniško. Doma sem počivala. Drugi so žagali drva. Na dvorišče je pritekel sosed in rekel, ali smo čisto nori, ali nič ne slišimo. Ustavili smo »cirkular« in povedal nam je, da so bombardirali Krvavec.

Sestra Nuša
Po končani proslavi v Ljubljani sem se vrnila domov na Brezovico. Ob petih zjutraj me je zbudila mama in mi rekla, naj pogledam ven. Po cesti se je valila kolona tankov. Na poti v službo sem se ustavila pred barikado, v kateri so bile plinske jeklenke. Pogumno sem jih prestavila in se odpeljala naprej. Tistega večera pa vseeno nisem šla domov, ampak sem prespala na kliniki.

Sestra Mija
Ves teden sem bila doma, ker iz Komende nisem mogla priti v Ljubljano. Ob alarmih smo šli z otroki v domačo klet. Da so bili bolj mirni, smo jim dali sladoled. Najmlajši Luka je kasneje, ko nismo bili več v kleti, spraševal, kdaj bo spet preplah, da bo dobil sladoled.

Sestra Tatjana
Najbolj se spomnim, kako smo paciente ob alarmu vozili v zaklonišče Kliničnega centra. Pomagali so vsi. Zaradi pomanjkanja sester sem bila kar ves dan na kliniki. Sestre izven Ljubljane namreč niso mogle priti v službo.

 

Irena Nemanič