V mesecu aprilu so se devetošolci vpisovali v srednje šole – vsak s svojimi sanjami in željami glede bodočega poklica. Prav o tem, na katero šolo bi se radi vpisali in kaj bi radi v življenju delali, smo se z učenci večkrat pogovarjali. Tukaj so njihova razmišljanja.

Pogled na mojo prihodnost

Že od nekdaj sem si želela postati igralka in še vedno so to moje največje sanje.

Vse skupaj se je začelo pred šestimi leti, ko sem prvič stopila na oder. Do danes sem na odru stala že velikokrat. Toda to so bili majhni odri pred majhnim občinstvom, pod majhnimi žarometi. Jaz pa si želim več. Želim si igrati na večjih odrih, pred večjim občinstvom in pod barvitejšimi lučmi.

Upam, da se mi bo ta želja uresničila, kajti igranje je moje največje veselje. Najbolj si želim igrati veselega klovna. Ta vloga mi je všeč zato, ker sem tudi sama vesele narave.

jezisloniapril01

Bodoča igralka

 

Želim si postati učiteljica jahanja

Že kot majhna deklica sem se spoznala s konjem. Imeli smo ga doma. Ime mu je bilo Fax.
Veselje do konjev imam tudi sedaj. Delo z njimi me zelo zanima. Vpisala sem se v jahalni klub. Tam so me naučili pravilnega jahanja, vodenja in oskrbe konjev ter sporazumevanja z njimi. Konj ti mora najprej zaupati. Ustvarjanje zaupanja je zahtevalo precej moje pozornosti, a bilo mi je tudi v veselje. Konja naučim, da me spoštuje in uboga.

Zelo rada bi bila učiteljica jahanja. Kot učiteljico jahanja pa se vidim, ker se s konji zelo dobro razumem. V prihodnosti bi rada imela tudi svojo jahalno šolo.

Nika, 7. razred

Nika, 7. razred

 

Moje sanje

Že od malih nog sem rada in veliko risala. Živali, rastline, ljudje, hribi, travniki, jezera … vsak dan nova risbica. Imela sem veliko domišljije, tako da sem si izmišljala tudi nova bitja. Ta ljubezen se je obdržala vse do danes, vendar imam za risanje vedno manj časa. Ker pa si ne želim nehati risati in si najbrž tega tudi nikoli ne bom želela, sem začela malce brskati po različnih likovnih poklicih.

Najbolj me je pritegnila smer arhitektura in oblikovanje, saj ta smer poleg tega, da je ustvarjalna, zahteva znanje matematike, jezika, fizike, biologije in kulture, kar doda študiju globino. Vendar mi je bolj kot poklic arhitektke všeč nekaj smeri, za katere bi se lahko odločila pred študijem ali po študiju arhitekture – oblikovanje pohištva in oblek, opremljanje stanovanj in podobno. Možnosti in časa imam še veliko.

Sanjarim tudi o tem, da bi imela majhno hišico z vrtom v Ljubljani, da bi imela družino in gručo hišnih ljubljenčkov, saj živali obožujem, že odkar pomnim.

Čeprav je vse skupaj sanjsko in pravljično, upam, da mi bo uspelo.

jezisloniapril03

Ana, 9. razred

 

Moj poklic

Želim si postati otroška zdravnica.

Leticija, 6. razred

Leticija, 6. razred

 

Minca Gale