V tednu od 14. do 18. marca bodo v naši šoli potekale že 24. bolnišnične olimpijske igre, edinstvene igre v evropskem prostoru, ki so se porodile prav v ljubljanski, ledinski bolnišnični šoli.  V prilagojenih različnih športnih igrah bodo tekmovali vsi otroci in mladostniki, ki premagujejo na različnih oddelkih  ljubljanskih bolnišnic svoje bolezni. Bolnišnične olimpijske igre potekajo pod geslom Ko sodelujemo, zmagujemo. Zagotovo bodo otroci in mladostniki, kot že vsakič do sedaj, tudi letos tako sebi in drugim dokazali, da je najpomembnejše sodelovati, pa če smo še tako različni. Bolj kot olimpijska priznanja in olimpijska odličja je namreč pomembno, da drug drugemu pomagamo, da zmoremo. Tako naši učenci in učenke vedno znova zmagujejo, vsako leto, že toliko let. Ne nazadnje so zato tudi ponosni dobitniki prestižnega evropskega priznanja za Fair play.

Naši olimpijci in olimpijke so iz vse Slovenije in morda se nam tokrat pridruži tudi kar vrstnik, ki je zaradi grozot vojne ostal brez doma, morda celo brez svojih staršev, svoje družine. In je sedaj v Sloveniji. Bolan.  Veseli ga bomo in sprejeli ga bomo medse. Pa ne samo na naših bolnišničnih olimpijskih igrah, pač pa seveda tudi vsak dan, v vsak običajni bolnišnični šolski dan. Poučili ga bomo o naši državi, mu povedali, kaj se tu učimo, kako se tu igramo, kaj beremo, katero glasbo poslušamo, ga naučili čim več slovenskih besed, da se bo tu vsaj malo lažje znašel.  Veseli pa bomo, če se bomo lahko tudi mi lahko poučili o njegovi državi, se naučili kakšno besedo njegovega jezika, spoznali, kakšne igre so se igrali, kakšno glasbo poslušali. Skratka, kot običajni sošolci v bolnišnični šoli, po navadi zbrani iz vseh vetrov naše države, bomo. Skupaj bomo tudi ustvarjali in želimo si, da bi bile tudi risbe našega vrstnika, ki je zagotovo preživel strahote, ki si jih niti zamisliti ne moremo, odete v živopisne pomladanske barve.

Kakšne barve so izbirali naši vrstniki iz Gaze, pa bomo videli, ko bomo skupaj ustvarjali na URI Soča v likovni delavnici Svoboda in varnost v četrtek 3. marca. Želeti je, da ne preveč temnih in ne preveč rdečih, čeprav vemo, da  v Gazi brezskrbnega in barvitega otroštva žal ni.

Tanja Bečan, vodja bolnišnične šole