V počastitev slovenskega kulturnega praznika smo izvedli KD z naslovom Prešernovanje. Kulturni dan je v nas prebujal radovednost, kakšne pesmi je napisal France Prešeren, zakaj so tako pomembne, v kakšnem času in kako je živel ipd. Odgovore smo iskali v knjigah in na medmrežju. Spoznali smo Prešernovo pesem Povodni mož. Vsebino pesmi so učenci izrazili s slikanjem. Na vseh slikah je bil upodobljen povodni mož. Nekateri so ga naslikali na plesišču, drugi v vodi, tretji na obrežju reke Ljubljanice.

jazisloni-feb

Razmišljali smo o tem, kaj je kultura. Posebej se nam je zdela pomembna srčna kultura, ki ustvarja in bogati naše medsebojne odnose. Brez nje bi bil svet leden je nekoč zapisala pisateljica Berta Golob.

Igrivost pa je v nas prebudil pust. Naredili smo si obrazno masko v obliki očal, jo pobarvali z živahnimi barvami ter si jo nadeli na glavo. Igrivo razpoloženje ni ostajalo le pri ustvarjalcih mask, ampak se je širilo na ves oddelek.

Za Valentinovo so učenci oblikovali različne voščilnice in jih poklonili tistim, ki jih imajo radi.

jezisloni-feb2

Prebujanje pa smo zaznali tudi v naravi, čeprav še ni uradno nastopila pomlad.

Zacvetela je leska. Že od daleč opazimo podolgovate mačice. Marsikdo pa ne ve, da na istem grmu ločeno rastejo moški in ženski cvetovi, ki se po barvi in obliki med seboj zelo razlikujejo. Moški cvetovi so dolge viseče mačice, polne rumenega cvetnega prahu. Ženski cvetovi pa so zaradi svoje majhnosti komaj opazni, zato smo si jih ogledali z lupo. Očarali so nas s svojo čudovito karminasto rdečo barvo.

jezisloni-feb3

Tudi zvončki, jarice in trobentice so že v prvi polovici februarja zacveteli. Kronce pa nam s svojimi čudovitimi glavicami sporočajo, da bo vsak čas zakraljevala pomlad.

jezisloni-feb4