Ta mesec smo se na oddelku likovno ustvarjali z našimi dlanmi. Z njimi se da narediti čudovite kreacije. Na ta način smo lahko namreč polepšali tudi hodnik našega oddelka. S pomočjo pobarvanih dlani ter drugega likovnega materiala smo ustvarili raka, petelinčka in žabo. Napisala vam bom navodilo za izdelavo raka in petelinčka, če boste tudi sami zavihali rokave.

Rak

Iz kartona smo izrezali podlago. Za rakove klešče smo barvno kosmato žičko narezali na štiri kose. Dva sta bila dolga 8 cm, dva pa 4 cm. Krajši kos žičke smo ovili okoli daljšega, da smo dobili obliko klešč.

S čopičem smo pobarvali dlan in prste, vendar brez palca. Pobarvani del roke smo odtisnili na podlago, s prsti proti desnemu robu papirja. Postopek smo ponovili še enkrat, vendar zdaj smo roko obrnili tako, da so bili prsti obrnjeni proti levemu robu papirja. Dlani sta se na ta način na odtisu prekrivali. Odtisi prstov pa so predstavljali rakove klešče.

Na koncu smo iz barvnega papirja izrezali oči in jih prilepili na zgornji del odtisa.

Petelinček

Iz kartona smo izrezali podlago. Iz tanjšega oranžnega papirja smo narezali dva daljša (5,5 cm x 0,5 cm) in dva krajša trakova (3 cm x 0,5 cm) za nogici, malo večji trikotnik za kljunček ter dva kvadrata s stranico 1,5 cm, ki smo ju po diagonali prerezali na pol, za petelinji greben. Za glavo iz belega papirja smo izrezali krog s polmerom 2,5 cm.

Nato smo si s čopičem prebarvali dlan in palec z belo prstno barvo, ki je predstavljala trup in vrat petelinčka. Kazalec, sredinec, prstanec in mezinec pa smo pobarvali v različnih odtenkih barv za pisan petelinji rep. Pobarvano roko smo odtisnili na podlago.

Na odtisnjen palec smo z lepilom prilepili glavo, kljunček, greben in oko. Na spodnjo stran odtisa smo prilepili nogici.

Ugotavljali smo, da se pod odtisi rok skrivajo še marsikatere živali. Že veste, kako bi naredili jelena, metulja, kokoš, pajka, zajčka? Lahko si pomagamo tudi z odtisi nog, za kar pa so zagotovo boljši pogoji doma in ne na oddelku.

 

 

 

Andreja Gumilar