Maskote

 Na naši pediatrični kliniki ima vsak oddelek svojo maskoto.Vas zanima od kdaj in zakaj?

Zgodba o maskotah se je začela pred približno dvajsetimi leti. Nekaj let prej je naša Bolnišnična šola organizirala prve Bolnišnične olimpijske igre, na katerih so tekmovali mali in večji bolniki z različnih oddelkov. Pa smo kmalu ugotovili, da se na finalu, ki je potekal v avli klinike, ne sliši najbolje, sedaj pa prihajajo tekmovalci z na primer nevrološkega oddelka. Ne, mnogo bolje bi zvenelo, prihaja ekipa na primer orlov ali morda zelenih škratov.

In tako smo na vseh oddelkih klinike izbirali in izbrali svoje maskote.

Pa se je zgodilo, da so si zanjo vsi oddelki izbrali podobe živali, le šolarji na našem oddelku ne. Ne vem več, kdo je predlagal našo, vem le, da nam je bila ideja o žogici nogici všeč.

Maskoto smo pokazali naši glavni oddelčni zdravnici dr. Neži Župančič, ki je odločno potrdila naš predlog, saj jo je naša žogica nogica spominjala na nevrone, živčne celice.

Tujcem jih zato predstavimo kot jolly neuron, nasmejan nevron.

Tak je nevron.

 

 In tako že dvajset let občasno izdelujemo naše maskote. Otroci in mladostniki si jo spravijo za spomin. Podarimo jo otroku, ki je premeščen na kak drug oddelek, ali pa jo v zahvalo izročimo gostu, ki nas obišče.

 

 »Uradna« maskota, ki krasi oddelek na novi kliniki.

 

Take pa so naše prijazne maskote, ki smo jih oblikovali še na stari kliniki in jih izdelujemo še dandanes.