December je prav poseben mesec. Narava počiva, dočakamo najdaljšo noč v letu, vstopimo v nov letni čas – zimo, pričakujemo sneg … A ne le to, december je bogat tudi s prazniki: Miklavž, božič, silvestrovo… Pred 24 leti pa smo se decembra tudi odločili za samostojno Slovenijo.

Dolgi večeri in prazniki so nas spodbujali k spoznavanju in raziskovanju kulturne dediščine in k ustvarjanju. Učenci so spoznavali nove likovne tehnike, s pomočjo katerih so ustvarili lepe voščilnice za božič in novo leto. Ni jim zmanjkalo idej, koga bi z voščilnico razveselili. Dobre želje so kar vrele in mnoge od teh so učenci zapisali. Spomnili so se staršev, sestric, bratov, starih staršev, sošolk, sošolcev, učiteljic, učiteljev…

Naredili smo tudi darilne škatlice. Medicinske sestre so za nas zbirale odpadne škatlice zdravil, mi pa smo jih polepili z ostanki dekorativnega papirja in jih spremenili v darilne škatlice. Vanje smo dali majhna darilca, ki so jih učenci sami naredili. Nekateri otroci so se odločili, da bodo letošnji božič ali novo leto skriti obdarovalci in bodo tudi na tak način pričarali praznično veselje in razigranost.

Izdelovali pa smo tudi gnezda želja. Volno smo namočili v lepilo, jo mrežasto ovili na manjše balone, posušili, nato pa prebodli balone. Volneno kroglo, ki smo jo dobili, bi lahko uporabili kot okrasek. Vendar smo del krogle odrezali in jo spremenili v gnezdo. Na papirnate trakove smo napisali različne želje in pregovore o željah in jih položili vanj. Gnezda so učenci radi poklonili svojim najdražjim.