PLANICA

V letošnji sezoni so naši orli odlično leteli, zato smo se odločili, da v mesecu marcu, ko tradicionalno tekmujejo v Planici, na kratko predstavimo to dolino.

pikapolonicemarF

Planica je ledeniška dolina v severozahodnem delu Julijskih Alp. Razteza se od naselja Rateče pa do planinske postojanke, Doma v Tamarju, od tam naprej pa se dolina nadaljuje pod imenom Tamar.

Dolina je najbolj poznana po smučarskih skakalnicah.

Prva tekmovanja v smučarskih skokih oz. poletih so tu potekala že v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Na Rožmanovi (1934) in kasneje Bloudkovi skakalnici je bilo postavljenih veliko svetovnih rekordov v dolžini smučarskih poletov, med drugim je bila leta 1936 prvič presežena znamka 100 metrov. Leta 1969 je bila zgrajena letalnica bratov Gorišek, na kateri je bilo s postopnimi izboljšavami mogoče dosegati nove in nove rekordne daljave. Leta 1994 je bila tako prvič presežena še druga magična meja – 200 metrov.

Konstruktorja letalnice bratov Gorišek (tudi: Letalnice, Velikanke ali Velikanke bratov Gorišek) sta brata Vlado in Janez Gorišek, po katerih nosi ime. Na tej napravi je bilo postavljenih 28 svetovnih rekordov, kar je največ med vsemi skakalnicami na svetu.

Je največja od skupaj osmih skakalnic v Nordijskem centru Planica.

V letu 2013 so se lotili njene prenove in jo ponovno odprli leta 2015.

Poleti 2011 se je začela gradnja nove Bloudkove velikanke (stara se je podrla), ki se je končala s tekmo na plastiki 14.10. 2012.

Vir: Wikipedia

Tretješolec Jan pa je o naših orlih napisal tudi pesmico.

Dajmo, Peter, ujemi veter,

Planica je tvoja kraljica in ti si njen kralj.

Domen je joker, Robi je as,

vitezi pa Jernej, Jaka, Tomaž in Andraž.