Da je želja po glasbenem ustvarjanju človeku prirojena, so čutili že ljudje v prazgodovini. Izdelovali so si preproste instrumente iz materiala, ki jim je bil na voljo.

Zanimivo je, da so najstarejšo koščeno piščal na svetu odkrili prav v Sloveniji, in sicer v arheološkem parku Divje babe.

3. decembra, na dan, ko se je rodil France Prešeren, smo izvedli kulturni dan z naslovom Glasba nas navdihuje.

Spoznavali smo, kako sta med seboj povezani glasba in fizika. Kolegica Natalija, ki uči fiziko in matematiko in igra več instrumentov, je učencem s poskusi predstavila to povezavo.

Učenci so spoznali, kako nastane zvok, in ga skušali sami ustvariti z vrtenjem plastičnih cevi, spuščanjem votlih kovinskih palic na tla, udarjanjem s paličico po steklenih kozarcih, pihanjem v cev … Izvedeli so, kako nastane zvok pri različnih instrumentih, kako vpliva na zvok dolžina strune ali cevi, zakaj morajo glasbeniki nekatere instrumente pred vsakim nastopom uglasiti, in še veliko drugih zanimivosti.

Natalijin sin Gal, učenec 4. razreda glasbene šole, pa je kulturni dan popestril z igranjem na čelo. Predstavil nam je tudi igranje pesmic na kozarce različnih velikosti.

Za zaključek smo tako v sobah, kjer so bili učenci v izolaciji, kot tudi v učilnici, kjer so bili zbrani vsi drugi šolarji, skupaj zapeli in svoje petje spremljali na Orffova glasbila. Skupno petje in muziciranje nas je povezalo v skupino, v kateri smo se vsi dobro počutili.

Glasba pa nas ni navdihovala le na kulturnem dnevu, ampak nas je spremljala skozi ves december. Spoznavali smo nove pesmice, jih prepevali in spremljali z lastnimi ali Orffovimi glasbili.