Skozi vse šolsko leto smo se z učenci pogovarjali o njihovem domačem kraju. S ponosom so nam pripovedovali  o naravnih in kulturnih zanimivostih. Kristina nam je predstavila Metliko.

 Metlika z okolico

Občina Metlika leži na vzhodu Bele krajine med Gorjanci in Kolpo. Šteje 8159 prebivalcev in ima 59 naselij.

V mestu Metlika imamo kar nekaj kulturnih znamenitosti, npr.  Metliški grad, ki je igral ključno vlogo v obrambi pred turškimi vpadi v 15. in 16. stoletju, leta 1951 pa je v njem začel delovati Belokranjski muzej. V bližini je tudi zbirka Slovenskega gasilskega muzeja. Poleti je grad prizorišče kulturnih dogodkov.

Meseca maja pa se pri nas odvija Vinska vigred. To je pomemben slovenski turistični dogodek, saj ga vsako leto obišče več kot 20 tisoč gostov. Lahko mu rečemo tudi praznik nagrajenih vin, belokranjskih dobrot in predstavitve etnoloških posebnosti ter kulturnih dosežkov.

Med kulturne znamenitosti štejemo tudi prvo dolenjsko hranilnico in posojilnico, prvo čitalnico na Dolenjskem in rojstne hiše nekaterih znanih Belokranjcev, kot so kipar Alojzij Gangl, igralec, pisatelj in režiser Osip Šest in mnogi drugi. Seveda ne smem pozabiti tudi na reko Kolpo, ki jo vsako leto obišče veliko število turistov in domačinov. Primerna je za vožnjo s kanujem, spust z raftom, kopanje, plavanje in drugi dejavnosti, saj so ob reki Kolpi urejene sprehajalne, pohodniške in kolesarske poti, v poletnem času pa temperatura reke doseže do 30 stopinj Celzija.

Značilnost našega kraja so tudi bele breze, ki krasijo velik del Bele krajine, ter narodna noša, ki je popolnoma bele barve, izdelana iz lana. S tem močno odstopa od drugih tradicionalnih narodnih noš.

Torej, če se kdaj odločite obiskati Belo krajino, vas pogostimo z odličnim belokranjskim vinom in s pogačo, v poletnem času pa se lahko ohladite v reki Kolpi ali v senci belih brez! 

Kristina, 2. letnik

Patricija pa je narisala čudovito razglednico tistega dela Krke, kjer se poleti najraje zadržuje.