V mesecu oktobru vsako leto praznujemo svetovni dan hrane. Z učenci in dijaki smo tega dne razmišljali, kdo je bil udeležen pri nastajanju tistih jedi, ki smo jih zaužili.

Ker je to tudi jesenski čas, smo posebno pozornost namenili pogovoru o pridelovanju, pobiranju, shranjevanju in predelovanju poljskih pridelkov ter obiranju in predelovanju sadja. Mnogi šolarji doma v tem procesu sodelujejo in so nam z veseljem opisali svoje izkušnje. Pa poglejmo, kaj nam je povedal Andraž.

 OD SADIKE DO KOZARCA

Ker je danes, 16. oktobra, svetovni dan hrane, sem se odločil, da  na to temo nekaj napišem. Veliko nas dandanes gleda na zdravo prehrano. Ljudje pazijo, kaj bodo zaužili, od kod je določena hrana prišla in kako je vzgojena. Ne razmišljajo pa, kako pride do končnega izdelka. Ker hodim na gostinsko šolo in imamo doma kmetijo, vam bom na kratko opisal, kako pride zelenjava od sadike do kozarca na trgovskih policah oziroma tržnicah. Glavno vlogo pri tem imajo kmetje, ki vzgojijo to zelenjavo, ki jo vidimo v kozarcih.

 Kmet v zemljo posadi sadike ali poseje semena različne vrste zelenjave, npr. paradižnika. To seme zalije z vodo in čaka. Medtem ko čaka, seme kali (začne rasti). Ko prodre na plano, ga kmet začne skrbno negovati. Začne ga gnojiti z naravnimi pripravki in zalivati. Pravijo, da vsaka rastlina potrebuje hrano, vodo in čas. In res je. Ko ta rastlina zraste, začne cveteti. Tu imajo veliko vlogo čebele, ki cvet oprašijo. Ko je ta oprašen, se začne iz njega razvijati plod. Ta čas je rastlina še posebej občutljiva. Ko plod zraste, začne zoreti. Paradižnik se obarva rdeče, paprika rumeno …

 Kmet nato pridelke pobere in jih zloži v košaro. Nekaj jih odnese na tržnico in tam proda. Iz ostale zelenjave pa lahko naredi več stvari. Eden izmed načinov je, da zelenjavo vloži. Najprej jo opere. Nato jo skuha v soljenem in začinjenem kisu. Ko je skuhana, jo položi še v tople stilizirane steklene kozarce in tesno zapre. Ti kozarci se počasi hladijo. Kmet jih nato odnese na tržnico in tam vloženo zelenjavo proda. Od dobička kupi novo seme in ga naslednje leto spet posadi.

 Če le imate možnost, obiščite kakšno kmetijo in si ta postopek oglejte v živo.  Verjemite, ne bo vam žal, sploh pa na koncu, ker vas bodo prijazno pogostili še s tradicionalnimi dobrotami.

 

Andraž, 2. letnik SŠ

Jesen pa je tudi čas kuhanja marmelad. Lea jo je tako čudovito narisala, da so se nam kar pocedile sline.