slovenski pisatelj, ki se je rodil, živi in ustvarja v Trstu.

Boris Pahor poudarja, da je ljubezen edina vrednota, ki lahko človeka v osebnem in človeštvo v socialnem smislu odreši zla. V svetovnonazorskem pogledu je agnostik, vitalist, aktivist in pluralist. Venomer poudarja nacionalno zavest, ki je nujna za preživetje Slovencev v Italiji ter človeka in človeštva v svetu.

Za svoje delo je prejel številna priznanja, dve pa je tudi odklonil.

Nagrade in priznanja

Odklonjena priznanja

Decembra 2009 je tržaški župan Roberto Dipiazza ponudil Pahorju nagrado za njegovo vlogo na kulturnem področju, trpljenje med nacistično okupacijo in nasprotovanje jugoslovanskemu komunističnemu režimu. Pahor je nagrado zavrnil, ker v utemeljitvi ni bilo omembe njegovega nasprotovanja italijanskemu fašizmu.

Marca 2010 je bil Pahor predlagan za častnega meščana Ljubljane, vendar komisija za nagrade Mestne občine Ljubljana predloga ni poslala mestnim svetnikom, ker je Pahor izjavil, da si te časti ne želi, ker se je Ljubljana po prvi svetovni vojni do slovenske Primorske obnašala mačehovsko.

Boris Pahor v družbi slovenskega filozofa in slepega fotografa Evgena Bavčarja, živečega v Parizu.

Avtorjeva misel ob 99. rojstnem dnevu

 »Dan, bom preživel tako kot vsakega drugega, zame ne pomeni nobene razlike. Res je, da se okrog mene veliko dogaja, a to me kaj preveč ne gane. Vsak dan sem srečen, da sem še vedno živ,« pravi Boris Pahor.

(http://www.siol.net/kultura/novice/2012/08/boris_pahor_rad_bi_se_kaj_pametnega_napisal.aspx)