MOJ DOMAČI KRAJ

V Bolnišnični šoli se srečujemo šolarji z različnih koncev Slovenije.

Vedno je zanimivo izvedeti, od kod prihajajo »bolnišnični« sošolci in sošolke. Tokrat sta svoj domači kraj v sliki in besedi predstavila petošolca Maruša in Tim.

Kraška vasica Avber

Moj domači kraj je eden najlepših v Sloveniji. Stara kraška vasica Avber leži na vzpetini in se ponaša s prelepim razgledom na Kras pa tudi na Alpe in Dolomite.

V davnih časih je bil tam grad, katerega ostanke lahko vidimo še danes. Danes so v okolici gradu vinogradi, kjer pri globljem izkopavanju lahko najdemo ostanke (vilice, nože, kozarce) iz prejšnjih časov. Vas ima tudi vaško cerkev, v kateri so zidovi poslikani s freskami, ki jih je naslikal znani slikar Marjan Kralj. Danes je vas znana po izvrstnem teranu. Turisti si lahko pogled ogleda vasi privoščijo tudi oddih in prenočitev na kmečkem turizmu ter lepe sprehode po kraški pokrajini.

 Maruša, 5. razred

 

 

 

 

 

Stražišče pri Kranju

Živim v Stražišču pri Kranju. To je manjši kraj, kjer se mesto in vas stikata. V bližini so banka, šola, trgovine, lekarna, nogometno igrišče, restavracija, cvetličarna, semafor in tovarna Sava. Imamo pa tudi veliko kmetij in polj.

Na kmetiji živi tudi moj prijatelj Matic. Bil sem že pri njem na kmetiji in videl konje, bike, kure, pujse in zajčke.

V Stražišču rad živim, ker je tam vse, kar rabim. Manjka samo še McDonalds.

Tim, 5. razred