Šport v bolnišnici

V letošnjem šolskem letu smo se šolarji na oddelku v okviru 22. Bolnišničnih olimpijskih iger preizkusili v treh športnih disciplinah: tobogan bowling, pikado in met na koš.

Tudi tokrat so nas spodbujali vrhunski športniki. Na našem oddelku sta nas obiskala športnika Tomaž Pirih in Mateja Šimic. Veseli smo, da sta bila z nami, saj sta med nas prinesla pravo mero športnega duha in pozitivne energije.

V prispevku želimo predstaviti njuni športni disciplini, s katerima smo se podrobneje seznanili v pogovoru z njima.

Tomaž Pirih – veslanje brez krmarja

Tomaž s svojimi člani ekipe trenira veslanje na Bledu. Povedal nam je veliko zanimivega o njihovih treningih, posebnostih pri veslanju brez krmarja in svojih dosežkih. Udeležil se je svetovnega prvenstva, svetovnega pokala in tudi olimpijskih iger v Pekingu leta 2008,  kjer so zasedli četrto mesto.

Mateja Šimic – triatlon

Triatlon je zelo zanimiva in zahtevna športna disciplina, saj je sestavljena iz plavanja, kolesarjenja in teka. Mateja nam je predstavila svoje športne pripomočke; kopalke, obleka iz neoprena, kolo, športni copati za kolo z elastičnimi vezalkami, športni copati za tek. Ti so na ježka, kar pripomore k hitrejšemu menjavanju discipline. Športne copate si obuje kar na kolesu.

Mateja je prva slovenska tekmovalka na olimpijskih igrah v Londonu 2012. Tam je dosegla 37. mesto. Povedala nam je, da je to izjemen uspeh, saj si mora športnik svojo udeležbo na olimpijskih igrah zaslužiti s kvalifikacijami, dobrimi rezultati oziroma visokim številom točk.

Triatlon je zelo zahteven šport, saj je zanj potrebno imeti veliko kondicije in spretnosti; tudi pri razporejanju moči med samim tekmovanjem. Matejin dan sestavljajo trije treningi; to je za vsako disciplino posebej.

 

 

 

Mateja nam je pokazala tudi svojo srebrno medaljo s svetovnega pokala, na katero je izjemno ponosna.

 

Šolarji smo bili zelo veseli njunega obiska, saj je obisk vrhunskih športnikov zagotovo  posebno doživetje. Veseli smo, da sta se nam gosta predstavila in da smo se seznanili z njunima športoma ter dosežki. Bila sta zelo prijazna. Vseskozi sta nas spodbujala. Na koncu sta nam podelila priznanja in medalje, kar nam je bilo v posebno čast.

 

Ob tem se obema zahvaljujemo za obisk in jima želimo še veliko uspehov na njuni športni poti.

Lovro, 1. letnik